De onthulde drieluik.
De onthulde drieluik.

Onthulling van drieluik over Watersnoodramp

STELLENDAM - Na het defilé langs het Watersnoodmonument aan de Brielsestraat, liepen de deelnemers aan de stille tocht terug naar de De Rank en het kerkgebouw van de Hervormde Gemeente aan de Bossschieterstraat. Hier verzorgde Jurrien van Kooten een kort pianospel en vond de onthulling plaats van drie sobere, ingetogen schilderijen. Naar aanleiding van de Watersnoodramp van 1 februari 1953 (70 jaar later) was aan Marjolein Klapwijk van Atelier Schildersgeluk gevraagd een drieluik te maken.

Tekst en foto's: Jaap Ruizeveld

Dit in samenwerking met een groep leerlingen van de Stellendamse scholen, obs Stellegors (Nikki de Gast, Samrawit Amine Tadese, Lana Visser en Karlijn Bezuijen), cns Zomerland (Jasmijn Vlietland, Sem Braber, Bas Oerlemans, Amber en Iris van Oostenbrugge, Lieke Redert en Esmee Both) en cbs Het Kompas (Jurre van Kempen, Annerieke van den Brink, Tamara Klink en Jasmijn Kievit). Medewerking kwam ook vanuit sbo De Wegwijzer (Tess van Koppen), met uitvoeringssteun voor de panelen (Sterk Staaltje Hout/Jan van Damme) en het vervaardigen (Lienes Hoek) van de gerecycled houten lijsten. Bij de entree van het kerkgebouw (waar tijdens de Ramp van 1953 het water tot een hoogte van 3,25 meter werd opgestuwd) was nog een aantal werkstukken te zien van de Stellendamse leerlingen. Dit rond de lijst met de namen van de 69 slachtoffers van de Ramp uit Stellendam, Goedereede en Ouddorp. Music Connect GO leverde afrondend een muzikale bijdrage aan deze samenkomst. Bezoekers konden ook beelden van Rijkswaterstaat op panelen zien van de ramp.

Concert

Zaterdagavond 4 februari (20.00 uur) wordt in de Hervormde Kerk in Stellendam nog een herdenkingsconcert gegeven. Het is een cantate die speciaal voor de Watersnoodramp 1953 is gecomponeerd door Arie J. Keijzer. De eerste uitvoering was al afgelopen woensdagavond in Oude-Tonge. Dit alles ter vertroosting van de nabestaanden en ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Dirigent is Jan Bezuijen, organist Johan van Broekhove, met medewerking van soliste Marlotte van ’t Hoff en slagwerk Cees Boelaars en Gerrit Zwerus. De cantate wordt eens in de 5 jaar uitgevoerd.

Schetsen van de ramp gemaakt door Stellendamse leerlingen.