De geslaagde en gecertificeerde medewerkers van Damen Maaskant.
De geslaagde en gecertificeerde medewerkers van Damen Maaskant. Foto:

Samenwerking Damen Maaskant en STC Campus werpt vruchten af

STELLENDAM - Het verzoek om een opleiding te kunnen volgen, kwam van de medewerkers zelf en omdat het management van Damen Maaskant Shipyards (scheepswerf in de Stellendamse binnenhaven) graag investeert in kennis van haar mensen, werden er contacten gelegd met de ruim gefaciliteerde STC mbo Campus Zuidwest. Voorzichtig aftasten naar mogelijkheden leidde tot concrete afspraken en nu concrete resultaten in de vorm van 17 mensen die een certificaat behaalden.

Door Jaap Ruizeveld

Vraag en aanbod werden op elkaar afgestemd. STC Campus stelde op maat een cursus techniek en scheepsbouw samen. In november 2022 meldden elf Damen Maaskant-medewerkers zich aan voor de cursus techniek met verdieping in elektrotechniek, pneumatiek en hydrauliek. Zes collega’s schoven aan bij de scheepsbouw-module. Er volgden acht intensieve cursusdagen (een cursusdag per week), met een heugelijk eindresultaat. Donderdagmiddag kon in de ontvangstruimte van de Campus aan de Deltahaven aan alle deelnemers een certificaat worden overhandigd.

Smaakt naar meer

"Een fantastisch moment. Fijn dat we elkaar zo gevonden hebben. In het begin was het even spannend, maar zo zie je wat samenwerking tot stand kan brengen. We kunnen veel voor elkaar betekenen. Enthousiaste cursisten, boeiend en leerzaam voor alle betrokkenen en kennisverrijkend." Kees Jan Smit (docent en coördinator), Geertjan Willemsen (bedrijfsleider Damen Maaskant) en Cor van Wijngaarden (locatiemanager STC Campus Stellendam) onderschreven van harte deze opmerkingen. "STC heeft met vakdocenten en lesmateriaal (samen met de school in Brielle) veel expertise in de maritieme en logistieke sector. Dat delen wij graag met studenten, maar ook met het bedrijfsleven. Voor elk bedrijf kunnen wij korte cursussen - theorie en praktijk - samenstellen en aanbieden. Ruime faciliteiten staan op de Campus ter beschikking", aldus Van Wijngaarden. Bij de uitreiking van de certificaten voor de geslaagde cursus, promootte hij de inzet van alle betrokkenen met de woorden: "Dit smaakt naar meer."

Logistiek vervoer

Ambitieus onderbouwde hij direct deze insteek. "De Campus gaat een nieuwe loot aan het al uitgebreide pakket toevoegen, gericht op het logistiek vervoer op de weg. Wij streven ernaar om deze opleiding volgend schooljaar operationeel te hebben. Wellicht is op dit vlak ook een samenwerking met de Beroepscampus in Middelharnis mogelijk." Van Wijngaarden noemde deze nieuwe stap van STC Zuidwest een verrijking binnen de cluster. Zeker op de Open Dagen (dit weekend op 3 en 4 februari in Stellendam en begin maart) zal dit item besproken worden.

Perspectief

Samen met talrijke bedrijven hoopt hij op grote belangstelling. "De eerste aanmeldingen van studenten voor het nieuwe cursusjaar 2023 zijn al binnen. Samen met de deelnemende bedrijven zullen wij belangstellenden wijzen op de vele beroepsmogelijkheden die onze sector biedt. Ja, er zijn onmiskenbare zorgen in de krimpende visserijtak. Maar er blijven altijd mensen aan boord nodig. Als je als student droomt van een maritieme toekomst, een baan op zee, in de visserij, bij de koopvaardij, in de technische sector of in het logistiek vervoer, laat je niet ontmoedigen. Kies voor een goede opleiding. Er is ruim perspectief en je kan altijd tijdens de studie omschakelen. Ga er voor", moedigde Van Wijngaarden aan.        

De geslaagden

De zeventien medewerkers die deelnamen aan de Damen-Maaskant cursus en deze met succes hebben afgerond, kregen donderdag een certificaat. Voor de Technische Module (Module 1) slaagden: Leonard Biemond, Jonathan Boot, Susan Brussaard, Bram den Eerzamen, Niels van Heest, André Kievit, John van der Maas, Co Melissant, Heleen Zwijgers, Jakob Tanis en Arco van der Wekken. Voor de Scheepsbouw Module (Module 2) slaagden: Angelique van Dongen en Jan van Dongen, Peter Grinwis, Martijn van Sliedregt, Daniël Struijk en Jeffrey Tanis.