Wethouder Jaap Willem Eijkenduijn (links) en Peter Visser leggen een krans.
Wethouder Jaap Willem Eijkenduijn (links) en Peter Visser leggen een krans.

“De mensen van voorbij, ze worden niet vergeten”

Watersnoodramp

MIDDELHARNIS – “De strijd tegen het water is nog lang niet gebeurd, ik denk dat het nooit voorbij gaat”, plaatste Ko Vis de rampzalige gebeurtenissen van zeventig jaar geleden in het perspectief van nu en straks. Ze noemde de stijging van de zeespiegel en de klimaatverandering tijdens de herdenking van de slachtoffers van de Watersnoodramp in Middelharnis.

Door Kees van Rixoort

Ko Vis, die meer dan veertig jaar voor de klas stond, deelde haar herinneringen aan de Watersnood met de vele bezoekers van de herdenkingsbijeenkomst op de begraafplaats aan de Rottenburgseweg. Heftige herinneringen: ze verloor tijdens de Ramp haar vader en twee zussen, drie van de zes slachtoffers die aan het Oost Voorgors vielen.

Zeer deprimerend

“Ik heb gemerkt dat ik er veel beter over kan praten dan vroeger. Als kind vond ik de periode rond de herdenking moeilijk. De sfeer was zeer deprimerend…”, vertelde Ko Vis, die vier jaar was toen de Ramp zich voltrok. Voorheen had ze het er niet over. Haar persoonlijke verhaal liet ze achterwege als de Watersnoodramp tijdens aardrijkskunde of geschiedenis aan bod kwam in haa..