De gedenksteen aan de Kaaidijk in Herkingen.
De gedenksteen aan de Kaaidijk in Herkingen.

Gedenksteen uit september 1953 onthuld door zoon van burgemeester Van Heijst

Algemeen

HERKINGEN - Wederopbouw. Een gedenksteen met dat woord fier bovenaan, onthulde burgemeester Van Heijst in september 1953, ruim een halfjaar na de Watersnoodramp, aan het Adoptieplein in Herkingen. Later, tijdens de renovatie van de woningen aan dat plein, verdween de steen enige jaren buiten beeld. Maar nu is hij terug. Een zoon van burgemeester Van Heijst, Robert, onthulde de gerestaureerde gedenksteen op 1 februari bij de Kaaidijk. “Het is een grote eer dat ik dit in navolging van mijn vader mag doen.”

Door Kees van Rixoort

De onthulling was een onderdeel van de herdenkingsbijeenkomst voor de slachtoffers van de Watersnoodramp, die in de kille, donkere avond veel mensen naar de Kaaidijk trok. Onder hen maar liefst elf vertegenwoordigers van de familie Van Heijst: kinderen van de burgemeester van toen en aanhang. “Onze binding met Herkingen is groot”, aldus Robert van Heijst.

Zijn vader, die ook burgemeester van Dirksland en Melissant was, speelde een slagvaardige rol toen de dreiging van het water groeide en groeide. Wethouder Henk van Putten memoreerde die rol. “Nadat hij was gewaarschuwd, sloeg hij alarm en liet hij de bewoners huis aan huis wakker maken. De bewoners op de dijk waren op tijd weg.”

Ongelijke strijd