Afbeelding

“Het is de kunst om dat ene jaartal te pakken te krijgen”

Algemeen

SOMMELSDIJK - Als kind wist Bob Iken (72 jaar) uit Sommelsdijk het al zeker: hij wilde later varen of vliegen. Die wens kwam uit. Bob vervulde diverse functies in de nautische wereld en in zijn vrije tijd hield hij zich bezig met computervliegen. Een bijbehorende hobby, die hij nog altijd uitoefent, is het verzamelen van luchtmachtbadges. Eilanden-Nieuws ging met hem in gesprek over zijn bijzondere collectie.

Dat Bob Iken een rasechte verzamelaar is, wordt al snel duidelijk. In de gezellige woonkamer, waar zijn vrouw koffie serveert, staat op een tafel een winterdorp opgesteld, compleet met licht, beweging en geluid. Alle huisjes, poppetjes en andere attributen zijn door de jaren heen zorgvuldig bij elkaar gespaard. “Deze week gaat alles weer naar zolder”, lacht Bob. “Maar dan komt er een Legostad voor terug. Daar hebben we ook veel van. Leuk voor de kleinkinderen.”

Dat Bob van alles heeft gedaan in de nautische wereld, is een understatement. “Ik begon bij de marine, ging naar de koopvaardij, werkte in de offshore industrie op zee en voer op de Texelse kottervloot. Daarna kreeg ik een baan bij de waterpolitie om vervolgens bij de kustwacht in ..