Marie de Vries, met op de achtergrond het huis waar ze ten tijde van de Ramp woonde.
Marie de Vries, met op de achtergrond het huis waar ze ten tijde van de Ramp woonde.

“Wij hadden geen idee hoe erg het in Oude-Tonge was”

Watersnoodramp

OOLTGENSPLAAT - Marie de Vries maakte de Watersnoodramp als 22-jarige mee in Ooltgensplaat. Journalist Geerten Waling interviewde haar voor EW Magazine (voorheen Elsevier), met toestemming mocht Eilanden-Nieuws een eigen artikel maken op basis van dat interview. 

“Op zaterdagavond was ik met vriendinnen naar een orgelconcert geweest in Middelharnis en met het trammetje naar huis gegaan”, zo begint ze haar verhaal. “Braaf om 10.00 uur, dat deed je in die tijd. Dat ging prima met de tram, ondanks de harde wind. Dat waren we ook wel gewend.” 

Rond middernacht werd er aangebeld door de koster van de kerk. “Hij zei: ‘Het water komt het dorp in. Ik moet de klok gaan luiden.’ Dat was gebruikelijk bij een ramp. Er waren toen al best veel mensen buiten, vanwege de harde wind. Er lagen al vloedplanken aan de dijk. Rond 1 uur kwam het water opzetten. Bij ons pas later, omdat we beneden aan de Voorstraat woonden. Maar op een gegeven moment zag je het naar binnen sijpelen, dus mijn ouders en ik waren al naar z..