Afbeelding
Foto:

Cornelis Mosselman uit Ooltgensplaat wint Ekoland Innovatieprijs 2023

REGIO - Tijdens de Ekoland Biokennisweek heeft Cornelis Mosselman van BI-JOVIRA/Vooruitboeren uit Ooltgensplaat onlangs de eerste prijs van de Ekoland Innovatieprijs 2023 gewonnen.

"Cornelis Mosselman en zijn familie en team werken aan de broodnodige verandering in de landbouw en geeft met een radicale omslag een voorbeeld aan akkerbouwers in Nederland", aldus het juryrapport. "Door van gangbare akkerbouw in een klap om te schakelen naar biologisch, met tegelijk een aanpak van compost, strokenteelt, vaste rijpaden, altijd wintergroen en niet-ploegen, laat Cornelis Mosselman zien dat opbouw van uitstekende bodemkwaliteit, gezonde gewassen en veel insecten en vogels mogelijk is. Innovatie in eigen machines waardoor onder andere ook oogsten op vaste rijpaden mogelijk is, laten zien dat het kan. Na jaren van flinke innovatie ook met een steeds beter economisch resultaat. BI-JOVIRA toont daarmee dat een omslag in de akkerbouw kan en verdient navolging."

Mosselman wordt door de jury geprezen om zijn 'radicale investering in bodemkwaliteit en biodiversiteit'. "Op zijn bedrijf voert hij in een keer vijf belangrijke veranderingen door: omschakelen naar biologisch als basis en dan extra stappen door teelt op vaste rijpaden, strokenteelt, altijd wintergroen en niet-ploegen. Na het wegnemen van onderdrukkers van biodiversiteit als kunstmest en bestrijdingsmiddelen kan Cornelis Mosselman nu opbouwen, is zijn stellige overtuiging. De eigenwijze aanpak van de ondernemer die plezier heeft in het uitdenken van systemen en de theorie en de praktijk te verbinden, resulteert in nieuw ontwikkelde, eigen machines – aangepast aan het systeem van BI-JOVIRA. Zo is BI-JOVIRA het enige bedrijf dat ook op vaste rijpaden oogst, een innovatie die de bodemverdichting in het teeltbed voorkomt. Voorbeelden zijn een unieke aardappelkistenrooier die naar achteren rooit, een zelf ontworpen kistendrager met een roterende as voor meerdere kisten en een speciaal gietsysteem om opkomende zaden precies genoeg te beregenen. Eigen Bokashi compost en de toevoeging van compost thee moeten de bodem verder versterken." 

Ook het vertrouwen in ‘dat de natuur het oplost’, groeit volgens de jury. "Dat is ook te zien op BI-JOVIRA, waar bijvoorbeeld een opkomende muizenplaag werd opgelost door de zilverreigers, en slakken worden opgegeten door de stinkende kortschildkevers in de lossere grond. Voor de radicale keuzes om ecologie leidend te maken op BI-JOVIRA en de zelf-ontwikkelde mechanisatie ondersteunend te maken, verdient Cornelis Mosselman van BI-JOVIRA de eerste prijs."