Afbeelding

Voor u gelezen: De reis van Noah

“In een moderne oorlog zullen dieren, net als mensen, blootgesteld worden aan de risico’s van luchtaanvallen. (…) En iedereen zal wensen, zowel uit praktische als diervriendelijke motieven al het mogelijke te doen om hen te beschermen en hun lijden te verlichten.” (uit de folder van het Britse NARPAC, september 1939)

Londen, september 1939. De vader van Noah vertrekt naar het front. Noah belooft zijn vader te zorgen voor zijn geliefde hond Winn en blijft achter met zijn moeder Meadie.

In de dagen die volgen op het vertrek van de vader van Noah komt de oorlogsdreiging snel dichterbij. Alle inwoners van de stad Londen krijgen in september 1939 een brochure van de overheid toegestuurd. De regering adviseert haar burgers vanwege de komende oorlog hun huisdier zo snel mogelijk op het platteland onder te brengen of wanneer dit niet mogelijk is, het dier bij de dierenarts in te laten slapen. De moeder van Noah wil gehoor geven aan deze oproep en met Winn naar de dierenarts gaan. Maar Noah niet. Samen met Winn en zijn klasgenoten Clem en Colin loopt hij weg van huis. De tieners hebben gehoord dat er net buiten Londen een hertogin woont die dieren opvangt en het is hun doel om Winn daar in veiligheid te brengen.

Onderweg proberen ze nog zoveel mogelijk andere dieren te redden. Er gaan zelfs een python en een ezel mee. Met een oud motorbootje van Noah’s vader reizen ze over de Theems richting de woonplaats van de hertogin. De uitdagingen en gevaren onderweg zijn legio. Het varen op de drukke Theems blijkt vol risico’s - ze worden gezocht door de politie, het voedseltekort begint na een paar dagen nijpend te worden en een sluwe dierenhandelaar heeft het voorzien op het in handen krijgen van de kostbare python. Zal het hen lukken de dieren in veiligheid te brengen?

Onvoorwaardelijk

‘De reis van Noah’ is een verhaal over moed, vriendschap, het inlossen van beloftes en misschien nog wel het allermeest over onvoorwaardelijke dierenliefde. Het verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten. In september 1939 stuurde de Britse overheid via het National Air Raid Precautions Animals Committee (NARPAC) haar burgers een folder met het advies om vanwege mogelijk al snel te verwachten voedseltekorten en andere gevaren die een oorlog met zich meebrengt, hun huisdieren tijdig op het platteland onder te brengen. Of wanneer dit niet mogelijk was hun huisdier op een zo humaan mogelijke manier in te laten slapen. De hertogin van Hamilton vond deze laatste optie zo hartverscheurend dat net buiten Londen, op een verlaten vliegveld in Ferne, een dierenopvang opende. Het vlak bij Londen gelegen Battersea Dogs and Cats Home hielp uiteindelijk zo’n 145.000 honden en katten de oorlogsjaren door. (bron: dogzine.nl)

‘De reis van Noah’ is een jeugdboek maar zal door de beeldende schrijfstijl en de interessante thema’s waaronder dit redelijk onbekende gedeelte van de Britse oorlogsgeschiedenis, ook oudere lezers aanspreken. Jammer dat er af en toe minder fraaie krachttermen worden gebruikt in het boek.

Phil Earle schreef al eerder een bijzonder boek over dieren in oorlogstijd. In ‘De jongen en de gorilla’ wordt de tegendraadse Joseph naar Londen gestuurd. Hij gaat bij de stuurse mevrouw F. wonen die het niet zo begrepen heeft op kinderen. Mevrouw F. is in het bezit van een verwaarloosde dierentuin en het is de taak van Joseph om te zorgen voor Adonis, een enorme gorilla. Ook moet Joseph de kooi van Adonis bewaken tijdens bombardementen om te voorkomen dat het dier ontsnapt en de stad invlucht. Er ontstaat een bijzondere band tussen de jongen en de gorilla.