Afbeelding

Nieuwe-Tonge bijgepraat over nieuwbouwwijk Hof van Lucard

NIEUWE-TONGE - Nadat Estate Invest vorige week donderdag een informatieavond in Melissant hield over de nieuwbouwplannen aldaar, was het afgelopen maandag 23 januari de beurt aan Nieuwe-Tonge. Net als de vorige keer, vertelde directeur Dingeman van Es over de aan te leggen wijk. Ook de gemeente was in de persoon van kernwethouder Markwat aanwezig. 

Tekst en foto: Erwin Guijt

Van Es: "Let wel, dit is geen verkoopavond. We kunnen al wel een richtprijs geven, maar willen vooral een indruk geven van het plan en een indicatie van de huizenprijzen." Aan die indruk is behoefte, aangezien de zaal met zo’n 230 mensen – waaronder relatief veel jongeren – behoorlijk gevuld is. De nieuwbouwplannen rondom de Hof van Lucard, achter de Burgemeester Overdorpstraat, gaan al ver terug. Medio jaren 90 werd er al over gesproken. Later kwam de grond in handen van Estate Invest. Die ontwierpen een plan. Door de taakstelling op het gebied van sociale woningbouw, is dat echter nog een keer aangepast ten opzichte van de presentatie op de dorpsavond november vorig jaar. Nu ligt er een concreet bestemmingsplan ter inzage.

Tweede fase

De gemeente kan tussen 2021 en 2030 zo'n 2500 nieuwe woningen op het eiland realiseren, licht wethouder Markwat (SGP) toe. Hij spreekt de hoop uit dat de gemeenteraad snel groen licht zal geven aan het plan van de Lucard. Voordat er ook nog maar een schop de grond in is gegaan, wordt er namelijk al nagedacht over de tweede fase van het plan. Dan zouden er nog eens zo’n negentig woningen bij Nieuwe-Tonge komen.

Maar voor het plan nu is het de bedoeling dat er zo’n 150 woningen gerealiseerd gaan worden. Het moet een divers aanbod worden. Zo bevat het plan onder andere eengezinswoningen, vrije kavels, appartementen en levensloopbestendige woningen. Van Es: "We hebben al veel positieve reacties op het plan mogen ontvangen. Bij de ingang achterin liggen formulieren. We vragen die in te vullen, want we willen graag (nogmaals) weten wat de lokale behoefte is in Nieuwe-Tonge."

Twee streepjes

In het meest positieve scenario zou in maart het bestemmingsplan officieel kunnen worden vastgesteld. In augustus dit jaar kan dan begonnen worden met het bouwrijp maken. Vervolgens kan dan in november begonnen worden met de bouw van de eerste vrijstaande woningen. Als mensen echter tegen het plan bezwaar maken en in beroep gaan, kan het proces met een jaar vertraagd worden, waarschuwt Van Es. Ook gaat hij in op de toekomstige eigenaren van de woningen. "We proberen sterk te kijken naar de lokale behoefte. Nieuwe-Tongenaren hebben dan niet één, maar twee streepjes voor, grapt hij. "Dus wat mij betreft gaan we een positief jaar voor Nieuwe-Tonge tegemoet."

Afbeelding