Afbeelding
Foto:

Gerard Toonen vertelt over het doel van de jaarlijkse mannendag: "Met nieuwe geestelijke energie het dagelijks leven weer in"

GOEREE-OVERFLAKKEE - Zaterdag 4 februari vindt in Ouddorp de jaarlijkse mannendag plaats, georganiseerd door het Mannencomité Goeree-Overflakkee. Jacques Brunt zal de bezoekers meenemen in het thema ‘Heilige boontjes – misvatting of werkelijkheid?’ Gerard Toonen, voorzitter van het mannencomité, vertelt waarom de mannendag in een behoefte voorziet en over het verlangen om mannen praktisch toe te rusten in hun geloofsleven.

Door Klazina de Bakker

De mannendag is al jarenlang een begrip op Goeree-Overflakkee. Hoewel Toonen zelf niet bij de opstart betrokken was, weet hij wel de reden daarvan. “De mannendag is ontstaan vanuit het verlangen om specifieke onderwerpen voor mannen onder de aandacht te brengen. Daarbij staat de vraag centraal: hoe neem je als man je verantwoording binnen je relaties, in je huwelijk, in je gezin of in andere verbanden? Dat begint altijd bij jezelf; als je relatie met God niet voldoende gevoed en sterk is, kun je je positie niet innemen. Er worden ook ethische onderwerpen behandeld, zoals bijvoorbeeld stille tijd, het huwelijk of seksualiteit. Als comité willen we interkerkelijk mannen toerusten in hun leven met God.”

De mannendag bestaat uit een ochtendprogramma, dat wordt afgesloten met een gezamenlijke maaltijd en ruimte voor ontmoeting. “Dat is een bewuste keuze”, vertelt Toonen. “Zo kunnen de mannen ’s ochtends aanwezig zijn bij de mannendag en is er ’s middags tijd voor andere dingen, zoals sport of familiebezoek. We zoeken steeds de aansluiting bij de behoeften van de mannen.” Voor het ochtendprogramma wordt een spreker uitgenodigd, die het onderwerp van de dag behandelt. “We zoeken altijd naar een spreker die aansluit bij de doelstellingen. Daarbij wordt niet uitgegaan van een bepaalde kerkelijke richting. De focus is om de mannen vanuit Gods woord zo praktisch mogelijk toe te rusten en aanwijzingen te geven.”

Herkenning en verbinding

Uit de opkomst van de laatste jaren, blijkt dat de mannendag mannen vanuit veel verschillende kerken aanspreekt. Dat is goed te verklaren, volgens Toonen. “Ik ben ervan overtuigd dat we leven in een tijdsgewricht waarin zoveel stemmen op mannen afkomen. De berichten in de media en op sociale media zorgen voor verwarring: welke keuzes moet ik als christen maken? Daarbij willen we aansluiten met de thema’s die op de mannendag behandeld worden. Mannen zoeken vanuit Gods woord naar antwoorden op de vraag: hoe richt ik mijn leven in met God in de verschillende relaties waarin ik gesteld ben?”

Naast het luisteren naar de spreker, wordt er op de mannendag ook gezongen en is er de laatste jaren ruimte voor getuigenissen. “Dat is heel kwetsbaar”, zegt Gerard Toonen. “Soms delen mannen iets over hun worsteling rondom seksualiteit en porno. Die verhalen zorgen voor veel herkenning en verbinding. Dat verhoogt de saamhorigheid.” Dat de mannendag als opbouwend en positief ervaren wordt, blijkt uit de reacties die het Mannencomité krijgt. “We horen vaak dat mannen zich toegerust voelen en dat de onderwerpen die we kiezen aansluiten bij de zaken waar zij mee worstelen. Ook het zingen is heel fijn. Het wordt als heel positief ervaren om met zoveel mannen samen God te loven. In de drukke agenda is het een keuze om tijd vrij te maken voor de mannendag, maar als mannen dat doen, hebben ze daar geen spijt van.”

Uitzien naar wat God gaat geven

Het comité kijkt er naar uit om weer veel mannen te verwelkomen. “We zijn goed voorbereid en hebben een fijne spreker. Daarnaast staan er weer prachtige liederen op het programma. We zien uit naar wat God gaat geven. Het is ons gebed dat God persoonlijk spreekt naar iedere man en dat mannen aangeraakt worden door de Heilige Geest. Dat ze bemoedigd, gesterkt en met nieuwe geestelijke energie terug gaan naar hun dagelijks leven om hun plaats weer in te nemen. Het verlangen om God de eer te geven is onze diepste drijfveer.”

De mannendag wordt gehouden in het kerkgebouw van de Doopsgezinde Gemeente in Ouddorp. Ga voor meer informatie en om aan te melden naar de website van Mannencomité Goeree-Overflakkee: www.mcgo.nl.

Gerard Toonen, voorzitter van Mannencomité Goeree-Overflakkee.