Afbeelding
Foto:

Terug in de tijd: 25 jaar geleden was er: de ramp

In de periode na de ramp van 1953 hebben woorden, hoe gevoelvol ook gesproken, tekort geschoten om de totale ontreddering in het rampgebied te omschrijven. Ook foto's lieten slechts bij benadering zien hoe er geworsteld en geleden was. 

Alleen zij die de ramp lijfelijk ervaren hebben, vermogen zich de verschrikkingen van die dagen voor de geest te halen, tot in details, ook al had het, nu al 25 jaar geleden, plaats. 

Deze fotopagina (voor een deel uit "Gebroken Dijken")  wil slechts een globaal beeld geven van de chaos die ook op Flakkee heerste. De foto's zwijgen over het menselijk leed dat werd aangericht en juist dat werd het diepst gevoeld. Het leven ging verder, het land herrees en de geslagenen werden weer opgericht. We herdenken de ramp en de velen die van ons gingen. Het was een tijd van immens verdriet enerzijds, van een lotsverbondenheid en ééndracht anderzijds. De vraag die de overlevenden zichzelf en elkaar moeten stellen: wat leerde ons de ramp en leerden we ervan?

Op de bijgaande foto Prins Bernhard, na het vernemen van de ramp ijlings uit het buitenland teruggekeerd. Hij kwam per helicopter naar ons eiland en liet zich uitvoerig inlichten over de noodsituatie; de spanning is van zijn gezicht te lezen.

Uit de krant van 1978