Ethiek: Verenigde Staten van Amerika

De Verenigde Staten van Amerika zijn de belangrijkste natie op aarde op dit moment. Dit land en haar president hebben heel veel macht. Het land is ook de leider van de westerse wereld. Het is daarom van grote betekenis dat onze premier afgelopen week door de president werd ontvangen. Naast allerlei protocollen gaat het natuurlijk ook om belangen. Onze premier en ook de president hebben belangen te verdedigen. Amerika is bepalend voor de oorlog in Oekraïne. Als de Amerikanen zouden stoppen met het leveren van oorlogstuig, dan is de overwinning aan Rusland. Dat zou voor de mensen in Oekraïne een heel grote schok zijn. Net als in de Tweede Wereldoorlog, moeten de Amerikanen ons de helpende hand bieden. Anders zou het vreemd kunnen lopen in deze wereld. Amerika is een groot en machtig land, waar veel over te zeggen valt. Een enkele opmerking.

In de afgelopen jaren is er veel kritiek geweest op de Amerikanen en de politiek in het bijzonder. Het is wel duidelijk dat er soms verkeerde keuzes zijn gemaakt. De inval in Irak is achteraf gezien niet erg verstandig geweest. Weliswaar was er de aanslag op de Twin Towers, maar achteraf was het beter om daar wat anders op te reageren. Terreur is het wapen van de machtelozen. Een gerichte actie om terreurgroepen door geheime diensten op te sporen en uit te schakelen, zou heel wat meer geholpen hebben. Ook zijn er vooral de laatste jaren veel spanningen in de relatie met Amerika gekomen. De vorige president had een tamelijk wispelturig optreden en dat heeft wrevel en achterdocht in de hand gewerkt. Dat neemt echter niet weg dat dit land wel het machtigste land ter wereld is en dat we er veel aan hebben te danken.

Daar komt nog iets bij. Elk land heeft een defensie nodig. Er is een tijd geweest dat we dachten dat dit niet nodig was, maar inmiddels weten we beter. Poetin heeft de ogen van veel westerse leiders geopend voor het nut en de noodzaak van een goed leger. Het is overigens beschamend wat er op dit punt, vooral onder leiding van premier Rutte, is afgebroken. Ons leger verkeert in een dermate deplorabele staat, dat er zelfs geen tanks meer zijn om ons land te verdedigen. Het doet daarom ook wat vreemd aan om onze premier te horen zeggen dat we Oekraïne gaan helpen met wapens, waaronder tanks. Die moeten dan van Duitsland worden geleend. Een wat vreemde manier van optreden, waar het laatste nog niet over gezegd zal zijn. Maar terug naar Amerika. Daar heeft men het grootste leger van alle landen. En dat is geen overbodige luxe. We komen er vandaag de dag achter hoe verstandig het is om een fatsoenlijke krijgsmacht te hebben. Trump heeft niet voor niets een groot punt gemaakt van de bijdrage van de landen aan de NAVO. Die was voor veel landen zeer onder de maat. De afspraken werden domweg niet nagekomen en dat breekt ons vandaag de dag op. Gelukkig kunnen we schuilen onder de vleugels van de Amerikaanse macht. Zonder die macht had het er voor ons deel van de wereld heel beroerd voorgestaan.

Daarom is het goed dat onze premier op bezoek mag komen in Amerika. Dit land moeten we, met al zijn tekorten, als een goede vriend benaderen. Over en weer zijn er grote belangen en we doen er goed aan om met de Amerikanen mee te werken. Dat is een simpele voorwaarde voor onze vrijheid. Dat de Verenigde Staten onze waardering mogen ontvangen, krijgt een extra argument als we in Margraten de vele duizenden graven bezoeken van de jonge mannen uit Amerika, die voor onze vrijheid zijn gesneuveld. We mogen de VS tot op de dag van vandaag dankbaar zijn voor wat ze in het verleden voor ons werelddeel hebben betekend. Het is dus goed dat onze premier nog eens de banden met dit land heeft onderstreept.