Afbeelding
Foto:

Vervolg van de voorpagina: "Voor ieder kind is er wel een boek"

De boekenwurm is het centrale thema van de opening. Alle kinderen krijgen daarom een zakje met snoepwormpjes. Het jongste en oudste kind van de school mogen de burgemeester dan vervolgens helpen met de openingshandeling. Die bestaat uit het doorknippen van een groot rood lint voor de boekenhoek. Nadat dat gelukt is – de schaar lijkt wat bot – is de eer aan de burgemeester om het eerste boek voor te lezen. Gezeten in een grote stoel leest ze voor over (hoe kan het ook anders) Rupsje Nooitgenoeg.

De komst van de schoolbieb was best een proces, licht directeur Ruit naderhand toe. Met de gemeente is afgesproken dat alle basisscholen op het eiland een bibliotheek krijgen. Dat wordt vanuit de gemeente gefinancierd. Vervolgens wordt met behulp van een leesconsulent de bieb bijgehouden: bijvoorbeeld het vervangen van kapotte en niet-gelezen boeken. Verschillende ‘biebmoeders’ helpen bij het uitlenen. Ieder kind heeft vanaf vandaag een eigen boekentas en -pasje. Net zoals in de echte bibliotheek dus. En vandaag kan iedereen zijn of haar eerste boek uitzoeken, de klassen rouleren langs de bieb. Ruit: "En dan is het spannend of de kinderen de boeken ook echt gaan lezen." In de klas zal er in ieder geval aandacht aan worden besteed, bijvoorbeeld door leesmomenten.

Leesplezier

De School met de Bijbel had weliswaar al een voorraad eigen boeken, maar die waren inmiddels veelal verouderd. Daarom zijn er nu allemaal nieuwe boeken. "We wilden daarin wel onze identiteit zichtbaar hebben. Dus geen boeken met grove taal of vloeken. Dat uitzoeken was best een werk." Het is inmiddels de zesde school op het eiland die een nieuwe bieb krijgt, vertelt leesconsulent Daphne Hermans. Vanuit het Team Jeugd & Educatie maken zij zich sterk om lezen in deze contreien te bevorderen. Het is de bedoeling dat de rest van de scholen komende jaren volgt. "Het openen van een gloednieuwe schoolbieb is altijd een mooi moment." De leesconsulenten richten zich op leesplezier. "We proberen kinderen zo vroeg mogelijk aan het lezen te krijgen en echt aan te sluiten bij wat het kind leuk vindt. Voor ieder kind is er wel een boek."

Ook burgemeester Grootenboer en directeur Ruit zijn die mening toegedaan. "Doel is om kinderen meer aan het lezen te krijgen, en hun taal- en leesniveau op te krikken. Je probeert ze eigenlijk te verleiden om te gaan lezen. Ze worden er slimmer door, kunnen zich beter concentreren en het helpt om dingen beter te onthouden. Daarom is het belangrijk dat er een bieb dichtbij is." De burgemeester: "Het was fantastisch om hier te zijn, en zo’n warme ontvangst te krijgen. Zeker de kleinere kinderen zaten echt helemaal in het verhaal van Rupsje Nooitgenoeg."