Afbeelding

Voor u gelezen: Sterrenregen

“De wind beukte krijsend op me in. Het stof schraapte als een nagelvijl langs mijn blote armen. Het zand rolde onder mijn oogleden. Zelfs ademen deed pijn. Maar niet ademen deed ook pijn. Mijn schreeuw om hulp stortte midden in een wolk in elkaar.”

Oklahoma, 1935. De veertienjarige Kathyn blijft alleen achter bij haar vader en stiefmoeder Helen wanneer haar zus Melissa trouwt en verhuist. De twee zussen zijn tot dat moment onafscheidelijk. Bij de geboorte van Kathryn overleed haar moeder en sindsdien zorgde haar zes jaar oudere zus Melissa met grote toewijding voor haar zusje. Kathryn werd geboren met een klompvoet en gebruikt een brace als hulpmiddel bij het lopen.

De komst van stiefmoeder Helen vormt een groot struikelblok voor Kathryn. De twee vrouwen kunnen totaal niet met elkaar overweg.

Het is juist in deze periode dat de gevolgen van de Dust Bowl, een periode van grote droogte en stofstormen op de prairievlakten van de Verenigde Staten, tot een hoogtepunt komen. De oogsten mislukken voortdurend en zover je kunt kijken zijn de gewassen op de akkers verschroeid door de hitte en bedekt met stof.

Op zoek naar een betere toekomst besluit de vader van Kathryn huis en haard te verlaten. Het berooide de gezin verlaat hun boerderij en vertrekt richting Indianapolis waar de vader van Helen een artsenpraktijk runt.

Onderweg belandt het drietal in een hevige stofstorm waarbij Kathryn haar vader en Helen kwijtraakt. Ze moet zich nu alleen zien te redden maar vervolgt de reis naar Indianapolis, op zoek naar haar vader.

Eigenzinnig, opstandig en moedig

Tijdens de lange tocht die haar bijna drieduizend kilometer westwaarts voert, verkeert Kathryn een aantal keren in levensgevaar. Op zichzelf terug geworpen leert de eigenzinnige, opstandige en moedige tiener zichzelf steeds beter kennen. Er leven veel ‘waarom’ vragen aan God in haar hart. Op zoek naar antwoorden nadert ze de stad waar ze haar vader terug hoopt te vinden.

Melissa blijft achter in Boise City. Voor het oog heeft de jonge vrouw een geweldig huwelijk gesloten met de rijke landgoedeigenaar Henry Mayfield. Achter de schermen blijkt het droomhuwelijk een nachtmerrie. Henry blijkt een wrede man met losse handjes en het kost Melissa steeds meer moeite om haar blauwe plekken te verbergen voor de buitenwereld.

In het diepste geheim biedt Melissa intussen financiële steun aan een jonge weduwe die berooid achterbleef met haar kinderen nadat Henry zich haar akker toe-eigende als betaling voor een openstaande schuld. Het is de vraag hoe lang ze dit geheim voor haar man verborgen zal kunnen houden. En wat verbergt Henry voor Melissa over de ware reden van hun huwelijk?

Om de beurt komen Melissa en Kathryn aan het woord in deze vlot geschreven en bij tijden spannende roman. Het verhaal van de zussen is meeslepend en biedt interessante informatie over de Dust Bowl, een ingrijpende periode in de Amerikaanse (landbouw)geschiedenis. Een boeiende passage is die waarin Kathryn te maken krijgt met de ‘regenmaker’, een gewild persoon in de tijd van grote droogte. Ontroerend om te lezen is hoe intens de zussen elkaar missen nu ze duizenden kilometers van elkaar verwijderd zijn.

Melissa en Kathryn ervaren elk op hun eigen manier dat boven alle vreugde en verdriet in hun leven het teken van Gods oneindige trouw staat geschreven.

Sterren hebben het donker nodig om te kunnen stralen, vertelde de vader van Kathryn en Melissa aan zijn kinderen. “Het donker schrikt de sterren niet af. Sterker nog, je ziet ze juist dankzij het donker. Omdat ze blijven komen en gaan. Ook in een donkere, angstaanjagende, luidruchtige wereld, blijven zij schijnen. Helder, stil en dapper.”