(Foto: Gert Huijzers)
(Foto: Gert Huijzers) Foto:

Droge voeten dankzij meer natuur. Hoe dan?

REGIO - Natuurorganisaties nodigen inwoners van de Rijn Maasmonding uit om in gesprek te gaan over hun toekomst in de delta in een opwarmend klimaat. Natuurorganisaties Wereld Natuur Fonds en ARK Rewilding Nederland organiseren de komende weken wandelingen in het gebied.

“Er is veel werk aan de winkel om te zorgen dat we droog en veilig in de Rijn Maasmonding kunnen blijven wonen”, zeggen de organisaties. “De gevolgen van de opwarming van de aarde vragen de komende jaren grootschalig ingrijpen. In het verleden is om droge voeten te houden vaak gekozen voor puur technische maatregelen, met dammen en dijken. De veiligheid nam toe, maar de natuur verdween onder de dijk of achter een dam zonder getij. Daarmee kwam er ook minder groene ruimte voor inwoners om te recreëren, verdween er kenmerkende natuur en nam de leefbaarheid af. Hoe gaan we voorkomen dat we op dit pad doorgaan? Is er niet een alternatief, waarmee we het veilig houden, de natuur herstellen én de kwaliteit van de leefomgeving verbeteren?”

Er is een alternatief

WWF en ARK schetsen in een toekomstperspectief hoe de gevolgen van klimaatverandering in de Rijn Maasmonding kunnen worden opgevangen met meer natuur, waarmee de leefbaarheid in dit gebied fors verbetert. “We nodigen iedereen in het gebied uit, om in gesprek te gaan over de toekomst van het wonen en werken in de Rijn Maasmonding.”

Bas Roels van WWF: “Uit ons onderzoek blijkt, dat we heel goed veiligheid en natuur en leefbaarheid kunnen combineren. Dat kan door ruimte te geven aan wat resteert van de bijzondere natuur in onze delta, aan trekvogels, zalm en steur. Er is een alternatief en dat blijkt niet eens duurder te zijn. Over deze enorme kans willen we nu met mensen in gesprek.” Esther Blom van ARK: “Veel van de maatregelen die we voorstellen, dragen niet alleen bij aan het aanpassen aan klimaatverandering op langere termijn. Ook nú zullen ze deze regio al leefbaarder en natuurrijker maken. Het zijn echte win-win oplossingen.”

In gesprek met inwoners

De komende jaren vindt er besluitvorming over de toekomst van Nederland en de Rijn-Maasmonding plaats, het Deltaprogramma regisseert dat. “Wij willen zorgen dat de kansen die er liggen om het ook natuurlijker en meer leefbaar te maken worden meegenomen. Daarom nodigen we inwoners uit om mee te denken en met ons in gesprek te gaan. Kunnen we ons zo’n toekomst voorstellen? Dat we het natuurlijker en meer leefbaar maken? Hoe dan? Waar is draagvlak voor en waarvoor niet, en waarom dan wel niet? Om hier meer inzicht in te krijgen, gaan we graag met u in gesprek. Kijk op https://www.ark.eu/gebieden/delta/haringvliet/rijn-maasmonding voor ons toekomstperspectief en voor de mogelijkheden om mee te praten.”
Op www.ark.eu/gebieden/de-delta/haringvliet/rijn-maasmonding is de samenvatting van het rapport met het toekomstperspectief te vinden.

De eerste geplande dialoogwandelingen vinden plaats op 28 januari (Goeree-Overflakkee, Middelharnis) en 11 februari (Rotterdam, Eiland van Brienenoord) van 10.00 tot 12.00 uur. Aanmelden kan via deze website: Agenda | ARK Natuurontwikkeling. Deelnemers ontvangen de locatie van de start per e-mail.