In dit nummer treft u een terugblik op de ramp van 1953. Hierboven de gedenkpenning die daarna geslagen werd bij de N.V. Koninklijke Begeer te Voorschoten. Het ontwerp was van prof. L.O. Wenkenbach.
In dit nummer treft u een terugblik op de ramp van 1953. Hierboven de gedenkpenning die daarna geslagen werd bij de N.V. Koninklijke Begeer te Voorschoten. Het ontwerp was van prof. L.O. Wenkenbach. Foto:

Terug in de tijd: Herdenking van de watersnoodramp 1 februari 1953

Woensdag 1 februari a.s. zal het 25 jaar geleden zijn, dat Zuid-West Nederland door een katastrofale ramp werd getroffen. Sinds mensenheugenis was zulk een ramp als op 1 februari 1953 niet voorgekomen, of men zou terug moeten denken aan de St. Elizabeth's vloed uit de 15e of de St. Felixvloed uit de 16e eeuw, toen eveneens grote delen van ons land door water werden overspoeld. Er hebben na die tijd weleens calamiteite overstromingen plaats gehad, waarbij gaten in de dijken werden geslagen en polders vol liepen, maar zó erg als in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953, waarbij zoveel slachtoffers te betreuren waren, hebben de bewoners van onze lage landen nooit meegemaakt.

Uit de krant van 1978