Column: Afscheid Gert-Jan Segers

Onlangs werd bekend dat Gert Jan Segers zich terugtrok uit de grote politiek in Den Haag. Tien jaar lang heeft hij de ChristenUnie in Den Haag mogen dienen. Zowel in de Tweede Kamer als in het maatschappelijke discours heeft hij zijn sporen getrokken. Het is jammer dat hij terugtrad, hoewel de motieven wel begrijpelijk zijn. De Haagse wereld vergt veel en daarom is op tijd terugtreden erg verstandig. Ook was de opvolging goed geregeld en dat geeft wel een stuk rust. Laten we hopen dat hij in de toekomst wat tijd mag vinden om een mooi boek over de jaren in Den Haag te schrijven. Toch roept het terugtreden wel een aantal gedachten op.

In de eerste plaats is het goed om op dit moment terug te treden. Over het algemeen had men dit niet verwacht en er waren ook heel veel stemmen die het jammer vonden. Als je ergens een lange tijd mee bezig bent, dan geeft dat een zekere sleur en ook wat deformatie. Het kan ook erg aan je gaan zuigen. Het is dan heel verstandig om terug te treden op een moment dat eigenlijk iedereen het betreurt. Dat is precies het goede moment. Kennelijk heeft hij dit moment overwogen en zijn besluit genomen. Van Rutte is inmiddels wel een breed gevoelde gedachte dat hij er te lang zit. Ook zijn er al anderen die zich opmaken om in zijn plaats te treden. Je zag het ooit ook bij iemand als Ruud Lubbers. Die ging ook te lang door en het slot was achteraf gezien niet het meest briljante moment uit zijn leven. Kennelijk is het voor sommigen heel moeilijk om terug te treden en het is te laat als velen gaan denken wanneer zal hij gaan. Goed dus dat Segers op dit moment terugtreedt. En ook ruimte maakt voor anderen. Ook meer in het algemeen is het goed om ruimte te maken voor anderen.

In de tweede plaats mogen we ook terugzien op wat hij, samen met anderen, tot stand heeft gebracht. Er waren zeker momenten van falen, maar aan de andere kant ook momenten dat hij wezenlijk heeft bijgedragen aan het bestuur van dit land. Zo bleef hij in de Tweede Kamer zitten. Ook al een zaak die belangrijk is. Daarnaast gaf hij zijn partij, waar we het overigens niet in alle opzichten mee eens zijn, een duidelijk gezicht in Den Haag. En tenslotte is het geen kleinigheid om in seculier Nederland samen met beslist niet christelijke partijen samen te werken. Dat vergt veel en voorzichtig handelen. Het geeft op zijn tijd ook vuile handen. De CU moest vooral de laatste jaren veel gedogen wat niet naar de regel van Gods Woord is. We denken aan de wetgeving, vanuit de Tweede Kamer, rond abortus en andere zaken. Het is een lastige opgave om hier als regeringspartij een weg te vinden. Aan de andere kant kan er op sommige punten ook enigszins gematigd worden, hoewel we ook daar geen al te grote verwachtingen van moeten hebben.

Tenslotte blijft nog wel het na twee jaar afbreken van het lidmaatschap van de Tweede Kamer. In het parlement wordt je voor vier jaar gekozen. Bovendien is deskundigheid in de Staten Generaal heel belangrijk. Vooral de laatste jaren is wel gebleken dat door ondeskundigheid grote problemen kunnen ontstaan, vooral in de wetgeving. Rond het toeslagenschandaal is ook een niet goede wet een belangrijke oorzaak van de problemen geweest. Voor de hele milieuwetgeving geldt eigenlijk precies hetzelfde. Wie in 2030 stikstof wil reduceren, zal toch eerst moeten beginnen met de wet hierop aan te passen. Daar is echter nog geen begin mee gemaakt en dat geeft veel te denken. Kennelijk denkt men in Den Haag meer in plannen dan in concrete maatregelen en verantwoorde wetten. Door dit gedrag krijgen allerlei groepjes voor de rechter een kans. Dat lijkt mij geen goede ontwikkeling en daarom was het misschien verstandig geweest als Segers nog een paar jaar in de kamer was gebleven. Maar dat is een kleine kanttekening bij het vertrek van de politicus, die met waardering wordt nagestaard.