Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Dirksland is niet zo ‘beweegvriendelijk’

Algemeen

DIRKSLAND – Oudere inwoners van Dirksland bewegen te weinig. Bovendien daagt de omgeving in het dorp te weinig uit om in beweging te komen: Dirksland is in vergelijking tot de rest van Nederland gemiddeld minder ‘beweegvriendelijk’. Dat zijn de belangrijkste voorlopige conclusies die Netty Westhoeve trekt uit het nog lopende onderzoek naar kwetsbare ouderen in Dirksland.

Door Kees van Rixoort

Westhoeve, die een fysiotherapiepraktijk in Dirksland runt, doet het onderzoek als onderdeel van haar masteropleiding Wijkgerichte Beweegzorg. Dit tegen de achtergrond van maatschappelijke ontwikkelingen als vergrijzing, meer chronisch zieken, een oplopend aantal kwetsbare doelgroepen en langer thuis wonen. Hoe ziet de wijk – in dit geval het dorp – er nu uit voor kwetsbare ouderen en wat is er nodig om deze toekomstbestendig te maken?

Minder vergrijsd

In Dirksland is 18 procent van de bevolking ouder dan 65 jaar. Daarmee is het dorp minder vergrijsd dan Goeree-Overflakkee (23 procent) en Nederland (20 procent). Een belangrijke reden daarvoor is de relatief recente oplevering van een grote nieuwbouwwijk met veel gezins..