Het huidige pand van de Lidl, de supermarkt wil graag verhuizen naar een groter pand.
Het huidige pand van de Lidl, de supermarkt wil graag verhuizen naar een groter pand.

Rechtszaak tegen nieuwbouw Lidl blijkt vooral te gaan over "maar raak rijden" op de Molenweg

DEN HAAG/MIDDELHARNIS - De Raad van State maakt over twee weken bekend of supermarkt Lidl op De Hofjes de huidige winkel mag inruilen tegen het gebouw ernaast en dat vervolgens mag gaan uitbreiden met zo’n duizend vierkante meter. Bewoner van de Molenweg Eric Snijders heeft de Raad van State gevraagd het hele bestemmingsplan te schorsen.

Eerst moet de gemeente Goeree-Overflakkee orde op zaken stellen op de onveilige Molenweg, vindt Snijders. Daar vraagt hij al tijden om. Maar hij is een onbenul in de ogen van de gemeente, zegt hij. "Er wordt daar gemakkelijk honderd kilometer per uur gereden. Die rubberen verhogingen op de weg passen netjes tussen de wielen zodat ze er plankgas overheen kunnen", zei Snijders. Hij wil het ook opnemen voor de fietsers op het fietspad dat gekruist wordt door auto’s die naar de Lidl gaan. "Ze zijn zo gefocust op hun boodschappenbriefje dat ze zonder goed te kijken die trechter induiken", zei de Molenwegbewoner. Met de nieuwe Lidl die groter wordt en meer verkeer zal aantrekken wordt het nog onveiliger, verwacht Snijders. Volgens de gemeente zijn er de afgelopen acht jaar echter geen ongelukken geregistreerd.

Of Lidl mag verhuizen naar het pand ernaast is ook van belang voor Welkoop. Die wil in het pand trekken dat Lidl achterlaat. Een groot deel van de vierkante meters waarmee de supermarkt mag uitbreiden is bestemd voor magazijnruimte en een overdekte laadkuil. Volgens de gemeente neemt het verkeer van klanten en bevoorrading wel toe. De Molenweg kan dat ruimschoots hebben, zei een woordvoerster van de gemeente. Snijders blijft erbij dat de gemeente de gevolgen van de uitbreiding niet heeft onderzocht. Hij heeft meer irritaties. Poepende buitenlandse chauffeurs bijvoorbeeld die overnachten op het parkeerterrein. En bierblikjes in de tuinen. "Het merk dat Lidl verkoopt", zei Snijders. Dit probleem is overigens al weer opgelost. De dader bleek telkens dezelfde te zijn die ’s morgens om acht uur een paar blikken bier achterover sloeg en daarna weer vertrok met de auto. "We hebben een keer drie vuilniszakken vol blik bij zijn vrouw afgegeven. En toen was het afgelopen", zei Snijders. Lidl zegt zich een speelbal te voelen tussen de gemeente en de buurtbewoner. Het bedrijf wil snel aan de slag. Uitspraak volgt.