Marleen van de Kamp: “We moeten ook blijven investeren in betere voorzieningen, zodat mensen langer zelfstandig kunnen blijven wonen.” (Foto: Tamara de GrootMyObjective)
Marleen van de Kamp: “We moeten ook blijven investeren in betere voorzieningen, zodat mensen langer zelfstandig kunnen blijven wonen.” (Foto: Tamara de GrootMyObjective)

Directeur-bestuurder Marleen van de Kamp van Oost West Wonen: "Ik ben een voorstander van ambitieuze plannen"

MIDDELHARNIS - Als het over de woningmarkt gaat, hebben we het vaak over koopwoningen. Maar ook over de lokale huurwoningensector is veel te zeggen. Marleen van de Kamp, directeur-bestuurder van Oost West Wonen, is bekend met de uitdagingen van de huursector op het eiland. Een gesprek over wachttijden, nieuwe projecten, verduurzaming, nieuwbouw en het hebben van ambities.

Door Gert Klok

Eerst maar eens de actualiteit, want hoe zit het met die lange wachttijden op het eiland? Een bericht in de media dat woningzoekenden op Goeree-Overflakkee liefst 9,5 jaar op een wachtlijst staan voordat ze een woning kunnen krijgen, ligt volgens Van de Kamp een stuk genuanceerder. “Er is een verschil tussen ingeschreven staan en actief op zoek zijn naar een woning. Daar werd in de berichtgeving volledig aan voorbijgegaan. Mensen op Goeree-Overflakkee die actief een huurwoning zoeken, hebben die gemiddeld na negen maanden tot ongeveer een jaar. Al kan dat, afhankelijk van de totale inschrijfduur, ook langer of minder lang zijn. En dus niet de 9,5 jaar die werd voorgespiegeld. Met die 9 maanden tot een jaar zitten we rond het landelijke gemiddelde.”

Wel is tijdig inschrijven altijd een goed idee, aldus Van de Kamp. “Dat kan al vanaf je zestiende (kosten zijn eenmalig 25 euro, red.). De kansen van iemand die al lang ingeschreven staat, stijgen meteen zodra diegene actief een woning gaat zoeken.” Toch zorgt de krapte op de huurmarkt er ook op G-O voor dat de wachttijd oploopt.

Schaarste

Een van de uitdagingen door de krapte op de markt is om de doorstroming op gang te houden. Dat valt ook bij huurwoningen niet mee, vertelt Van de Kamp. “Dat heeft verschillende oorzaken. Sociale huurwoningen zijn een schaars product waar in tijden van crisis meer behoefte aan is. De vrije sector is erg duur, dus de groep mensen die op zoek is naar een betaalbare huurwoning wordt groter. Probleem is echter dat er te weinig woningen worden toegevoegd, waardoor de doorstroming stokt.”

Dus heeft ontwikkeling zeker de aandacht bij Oost West Wonen. “Dankzij de nieuwe eis van de overheid om een derde sociale woningbouw toe te passen bij nieuwbouw, zijn we nu wel een partij die aan tafel komt bij een ontwikkelaar”, vertelt Van de Kamp. “Voorheen gebeurde dat niet. Bij de gemeente zitten we wel al langer aan tafel als serieuze partner. Dat is goed, omdat grote bouwprojecten een lange aanlooptijd hebben en ook een lange doorlooptijd door alle regelgeving. We kunnen sneller aan de bel trekken als het nodig is, en dat doen we ook. Wij zijn immers afhankelijk van de overheid om onze doelen te halen.”

Ambities

De opgave die er voor zowel de gemeente als Oost West Wonen ligt, wordt intussen alleen maar groter. Tot 2030 zullen er zo'n 600 sociale huurwoningen bij moeten komen op Goeree-Overflakkee. “Dat kunnen we niet alleen”, is de directeur-bestuurder nuchter. “We hebben daarvoor de gemeente en projectontwikkelaars nodig.” Zijn dergelijke aantallen niet veel te ambitieus? Van de Kamp: “Ik ben een groot voorstander van ambities, die mag je zeker tonen. Dat brengt ook een bepaalde energie op gang. Wel is het zaak dat de ambities realistisch blijven.” 

Met ongeveer 75 huurwoningen meer ten opzichte van drie jaar geleden kun je daar vraagtekens bij plaatsen. Van de Kamp is echter positief gestemd. “Met de plannen die we op korte en langere termijn hopen te kunnen realiseren, gaan we in de buurt komen. Samenwerking met de gemeente is daarin wel belangrijk. De contacten zijn goed, we zijn natuurlijk ook de enige woningcorporatie op het eiland. We voelen ons zeker serieus genomen, maar de tijden zijn ook gewoon anders. Mede door de hoge ambities vanuit de landelijke overheid (900.000 woningen erbij in 2030, red.) is het samenwerkings-dna nog meer geactiveerd. Aan ons de taak om goed te kijken waar we kunnen faciliteren en daar zijn waar het ertoe doet. Een kleine inbreilocatie met enkele woningen is voor ons minder interessant dan de herontwikkeling van het voormalige gemeentehuis van Oude-Tonge. Maar er zullen echt nog woningen bij moeten komen.” Huizen erbij is echter niet het enige antwoord, aldus de directeur. “We moeten ook blijven investeren in betere voorzieningen, zodat mensen langer zelfstandig kunnen blijven wonen.”

Flexwoningen

De woningcorporatie heeft bovendien nog een andere uitdaging: het verduurzamen van de bestaande woningen. “Woningen met een laag label willen we zo snel mogelijk aanpakken. Maar ook dat kunnen we niet allemaal tegelijk doen.” Woningen die niet meer voldoen aan de eisen, moeten daarbij worden vervangen. “En na sloop evenveel of meer woningen terugbouwen is niet altijd mogelijk.”

De flexwoningen bieden in dat opzicht ook maar deels uitkomst. Overigens is het zo dat Oost West Wonen de eigenaar wordt van de flexwoningen en niet de gemeente, aldus Van de Kamp. “Wij kopen ze." Wel is er een bijdrage van het Rijk van omgerekend 12.000 euro per flexwoning. Oost West Wonen hoopt ook na de tijdelijke opvang van Oekraïense vluchtelingen de flexwoningen in te kunnen zetten. Mogelijk op andere locaties. “Bijvoorbeeld voor jongeren. Al doen zij het op Goeree-Overflakkee zo slecht nog niet als het gaat om het vinden van een huurwoning.”

Zorgvuldig zijn

De woningcorporatie moet al met al toch best diepe zakken hebben om zowel nieuwbouw als verduurzaming te kunnen bekostigen. Van de Kamp moet glimlachen: “De meningen zullen hierover verdeeld zijn, maar onze huurprijzen zijn niet heel hoog. De financiële kant is natuurlijk een belangrijke graadmeter. We willen de verduurzamingsopgave zo snel mogelijk afkrijgen, en we kunnen maar een aantal projecten per jaar doen. Ook met het oog op de toekomst hebben we tijd nodig om plannen uit te werken. We kunnen we niet het ene moment zeggen ‘daar gaan we investeren’ en een jaar later ‘we gaan toch slopen’. We hebben de wendbaarheid van een olietanker, dus het is zaak om heel zorgvuldig te zijn. Dat vraagt tijd en is soms lastig uit te leggen, zeker als de druk groot is.”

Bovendien gaat wonen niet alleen over stenen, aldus Van de Kamp. “Het is ook investeren in leefbaarheid en de sociale en fysieke veiligheid op peil houden. We zoeken daarbij naar een mix van woningtypes, dat is goed voor de vitaliteit van de woonkernen.” Oost West Wonen is een van de partners in het programma toekomstbestendig leven voor ouderen, waarbij de corporatie zich met name bezighoudt met ‘wonen, zorg en welzijn’. “Overigens kijken we daarbij niet alleen naar ouderen, maar ook naar andere kwetsbare doelgroepen die behoefte hebben aan passende huisvesting, zoals mensen uit de verslavingszorg, psychiatrische zorg en mensen met een fysieke beperking.”

Statushouders

Een laatste heet hangijzer is de huisvesting van statushouders, oftewel asielzoekers met een verblijfsvergunning. Kreten als ‘zij krijgen meteen een woning en onze kinderen moeten jaren wachten’ kloppen lang niet altijd, maar Van de Kamp begrijpt het gevoel wel. “Als je kind van 24 maar moeilijk aan een huis komt en in het huis naast je komt een gezin met een migratieachtergrond wonen, dan is dat niet leuk. Het is echter een van onze opdrachten om ook statushouders een dak boven het hoofd te bieden. Waar we ook begrip voor willen vragen, omdat de situatie waarin deze mensen een woning zoeken, urgent is.” Overigens hebben inwoners met een urgentieregeling op Goeree-Overflakkee een streepje voor in vergelijking met veel andere corporaties. “Eigen inwoners met zo'n regeling krijgen bij Oost West Wonen voorrang.”


83 appartementen in aantocht, vooral voor senioren

Oost West Wonen heeft ongeveer 6500 woningen in beheer, 70 procent van die woningen zijn gezinswoningen, vooral rijtjeshuizen. De eerstvolgende projecten die op de planning staan bij Oost West Wonen, zijn met name appartementen. Het gaat om de Westerloostraat/Hongaarseplein in Goedereede (26 seniorenappartementen), de Dorpsweg/Dorpstienden in Ouddorp (16 seniorenappartementen), het voormalige gemeentehuis van Oude-Tonge (27 seniorenappartementen) en de Akelei in Dirksland (14 appartementen binnen een kleinschalig beschermd wonen-concept).


Wonen op Goeree-Overflakkee

De woningmarkt is in rap tempo aan het veranderen. Tegelijk is de woningmarkt essentieel, zeker voor Goeree-Overflakkee. Wonen heeft immers veel invloed op andere voorzieningen, zoals winkels, scholen, bereikbaarheid en bedrijvigheid. Stokt de woningmarkt, dan verdwijnen voorzieningen. In de serie 'Wonen op Goeree-Overflakkee' geven verschillende specialisten vanuit hun vakgebied hun visie op alle veranderingen. Vandaag deel 3: directeur-bestuurder Marleen van de Kamp van Oost West Wonen.

Bron: Oost West Wonen.