Afbeelding

Voor u gelezen: Koken voor één persoon

Supermarkten zijn vaak gericht op het bereiden van maaltijden voor meerdere personen. Verpakkingen van (verse) ingrediënten zijn dan ook meestal te groot voor een eenpersoonshuishouden. Inspiratie voor een eenpersoonsmaaltijd kan daardoor lastig zijn.

In ‘Koken voor mezelf’ geeft Dominique Lucquedey een aantal tips en oplossingen voor de door haar gesignaleerde belangrijkste problemen bij het koken voor één persoon: gebrek aan inspiratie, verspilling, ‘saaie’ restjes en portiegrootte.

Dominique adviseert: koop een vriezer. Dat bespaart veel tijd en geld. Bijna alles kun je bewaren n de vriezer.

Een andere tip is het maken van een weekplanning voor de maaltijden. Verspilling kun je tegengaan door van een grote verpakking aanbiedingsgroenten drie keer te eten. Met een grote zak spinazie tovert de auteur drie verschillende gerechten op tafel.

Verse groenten als onderdeel van door haar beschreven eenpersoonsrecepten, denk aan uien, paprika, champignons en verse kruiden, zijn handig om een keer per maand in te kopen. Na het snijden in blokjes of reepjes vries je de groenten in. Een basisvoorraadje houdbare producten is ook handig. Denk aan kleine blikjes mais, tomatenblokjes, olijfolie en gedroogde kruiden.

Meer inspiratie voor eenpersoonsgerechten is te vinden in ‘500 gerechten voor 1 persoon’. Dit boekje bevat naast ontbijt- en lunchgerechten ook recepten voor salades, soepen en zoetigheden. Inclusief vegetarische, glutenvrije en veganistische opties en tips om te besparen. De recepten zijn overzichtelijk beschreven en worden ondersteund met foto’s van de gerechten.

Afbeelding