Afscheidsdienst ds. Anker met preek over Eben-Haëzer

OOLTGENSPLAAT - In de afscheidsdienst van afgelopen zondagmiddag 8 januari preekte ds. Anker uit 1 Samuël 7 vers 2 tot en met 14 en Handelingen 4 vers 8 tot en met 12. In beide Schriftgedeelten ging het over een steen. In het eerste gedeelte ging het over de steen van Eben-Haëzer, in het tweede gedeelte over Jezus die tot een hoeksteen geworden is.

Door Erwin Guijt

De tekst van de preek is 1 Samuël 4 vers 12: "Toen nam Samuël een steen en plaatste die tussen Mizpa en Sen; hij gaf hem de naam Eben-Haëzer en zei: Tot hiertoe heeft de HEERE ons geholpen." "Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst", zo begint de predikant de dienst met een oude slogan. "Vandaag nemen we afscheid, kijken we terug. Geldt Eben-Haëzer, tot hiertoe heeft de Heere ons geholpen, dan enkel voor wat achter ons ligt?"

"Aan het eind van het Richterentijdperk deed iedereen wat goed was in eigen oog, maar kwaad in de ogen van God. Dan grijpt God in. We hebben net de kerstdagen gehad, waarin we de komst van Christus herdacht hebben. In dit verhaal stuurt God Samuël als leider van het volk. Het is Zijn dienaar, die luistert naar wat God hem te vertellen heeft: 'Spreek Heere, want uw knecht hoort.' Zo is het ook met het predikantschap: het is dienaar van Christus te zijn, en in navolging van Hem leven. En als ik dan terugkijk op de afgelopen periode, zat er dan ook niet veel te veel van mezelf in, dat in de weg kon staan?"

Vastklampen

God werkt echter door, aldus de predikant. "Ook als wijzelf er niets van verwachten. Wij kunnen soms het gevoel hebben alleen te staan. Het allemaal zelf te moeten doen. Maar als je morgen om 9.00 uur de bus moet hebben bij Hetty’s, kun je het dan de buschauffeur verwijten als die weg is als jij om 9.05 uur aankomt? Nee toch? God roept op om ons aan Zijn verbondsregelen te houden en Hem te dienen. Maar wij willen liever zelf onze eigen wegen bepalen."

"Buiten Christus is er geen leven. Buiten Hem is er enkel de dood, al kan het leven lijken te bruisen. Daarom: hoor naar de stem van God, Die gesproken heeft en nóg spreekt. De afgelopen 4,5 jaar heb ik dat hier mogen doen. Maar let wel, het navolgen van Hem is geen eenvoudige zaak." De dominee eindigt met waarmee de dienst begonnen is: de steen van Eben-Haëzer. "We kijken niet alleen achterom, maar ook vooruit. Want het is de Heere die helpt, nu en in de toekomst. Dat we ons maar vastklampen aan Hem."

Beste Baas

Na de dienst wordt de predikant nog toegesproken door een tweetal sprekers. Eigenlijk zou ook wethouder Markwat namens de burgerlijke gemeente spreken, maar deze is door ziekte verhinderd. Namens de werkgemeenschap spreekt ds. Den Boer (hervormd Goedereede). Hij omschrijft ds. Anker als betrokken predikant. Ook spreekt hij de gemeente toe. "Na vanmiddag zijn er een vijftal vacatures qua predikantsplaatsen." Daarom doet hij een beroep op mensen om na te gaan of zijzelf geen predikant willen worden. "Het is niet altijd makkelijk, maar je hebt wel de beste Baas." Tenslotte spreekt ouderling Bom namens de gemeente. Hij blikt terug en bedankt de predikant – en zijn gezin - voor alles in de afgelopen periode. "Gelukkig blijft God bij ons, ook als u weggaat."