Afbeelding
Foto:

Bereikbaarheid op het hele eiland nog niet vanzelfsprekend

Deze week vond de start van de Buurtbus op Goeree-Overflakkee plaats. Een speciaal moment, waarbij een volgende stap is gezet in het aanbieden van goed toegesneden vormen van (openbaar) vervoer op het eiland. Dat geldt echter (nog) niet alle kernen. Herkingen bijvoorbeeld, is nog steeds slecht bereikbaar met openbaar vervoer. Daar zou verandering in moeten komen.

In een dorp als Herkingen zijn reizigers aangewezen op OV op Maat. De dienst moet twee uur van tevoren worden geboekt en het busje kan binnen een bandbreedte van een klein halfuur komen. Dat betekent dus dat een reiziger een halfuur uit moet trekken om op de halte te gaan wachten. Dit kost veel tijd en in de winter kan het (naast dat het weinig comfortabel is) nadelig zijn voor bijvoorbeeld wat oudere mensen of mensen die toch al verkouden zijn. Daarnaast zijn ook scholieren (die dagelijks heen en weer moeten) afhankelijk van de dienst. Niet heel praktisch dus.

Als het vervoer dan komt, rijdt het niet naar Middelharnis (toch een beetje het centrum waar de meeste mensen naartoe moeten), maar naar Nieuwe-Tonge. Daar moet de reiziger dan nog tegen 10 euro opstaptarief (buitenom het reguliere abonnement) overstappen op een R-NET bus en is een abonnement dus niet voldoende; er moet worden bijbetaald. 

Waarom bestond het OV ook weer? Was dat niet voor mensen die geen rijbewijs hebben en/of niet de financiële middelen hebben om een auto te rijden? Wordt het niet een beetje duur zo en is het OV nog toegankelijk voor iedereen, als dit de situatie is? Was dit überhaupt de bedoeling van OV op Maat? Is dit wenselijk? Het antwoord is natuurlijk nee. Het zijn verkiezingstijden, dus laat partijen maar toezeggen dat het OV toegankelijk en op redelijke termijn beschikbaar moet zijn voor iedereen; ook als je in Herkingen woont.