“Samenwerken is gemeengoed geworden”

GOEREE-OVERFLAKKEE - In verschillende delen van haar toespraak tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente onderstreepte burgemeester Grootenboer dat samenwerken heel belangrijk is en dat er ook daadwerkelijk samengewerkt wordt.

Door Adri van der Laan

Terugkijkend kon ze constateren dat er op het gebied van samenwerking in de afgelopen tien jaar veel is geleerd en ervaren “hoe belangrijk het is om samen met inwoners, ondernemers en organisaties op te trekken. Om samen sterker te staan en slagvaardiger te kunnen zijn. Om “samen keuzes te maken voor Goeree-Overflakkee”, zoals de titel van het coalitieprogramma 2022-2026 treffend verwoordt. We zijn niet allemaal hetzelfde – en dat hoeft ook zeker niet – maar we hebben elkaar echt nodig en moeten samen keuzes maken voor onze toekomst. Die samenwerking zoeken we ook in onze eigen gemeente en in de regio: Uitgaan van wat ons bindt, in plaats van uitvergroten waarin we verschillen.

Gemeengoed

Samenwerken is gemeengoed geworden aldus burgemeester Grootenboer en in haar toespraak noemde ze een aantal voorbeelden: “We trekken samen op met Het Van Weel Bethesda Ziekenhuis en andere partners om de spoedeisende hulp op het eiland te behouden. We werken samen met de regiogemeenten en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond om de Oekraïense vluchtelingen op te vangen. We stimuleren onze innovatieve ondernemers en het onderwijs met de Regiodeal Zuid-Hollandse Delta. En we pakken de gezamenlijke uitdagingen van plattelandsgemeenten aan in de P10. (samenwerkingsverband van plattelandsgemeenten. Red)”.

In dit verband dankte zij alle kerken, ondernemers, maatschappelijke organisaties, ketenpartners, dorpsraden én inwoners voor de samenwerking in de afgelopen tien jaar. In haar dank betrok ze ook het grote aantal vrijwilligers in de gemeente. “Mede door de inzet van u allen wonen we in de mooie, leefbare gemeente die Goeree-Overflakkee nu is”.

Vooruitkijkend in dit verband benadrukte de burgemeester "dat we het samen moeten doen; gemeenteraad, college, ambtelijke organisatie, ondernemers en inwoners. Want alleen als we op basis van vertrouwen elkaar de ruimte geven datgene te doen dat nodig is, zijn we in staat om Goeree-Overflakkee tijdens de diverse crises, verder te brengen. Laten we alstublieft geen energie verliezen in onderling gesteggel, maar juist in deze turbulente tijden de krachten bundelen. Want alleen dan komen we verder".