(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock) Foto: Shutterstock

Feest bij een schade van meer dan 87.000 euro?

GOEREE-OVERFLAKKEE - Tijdens de nieuwjaarstoespraak van de burgemeester wordt traditioneel bekendgemaakt hoe groot de schade was aan de gemeentelijke eigendommen rondom de recente jaarwisseling en die was ook dit keer groot.

Door Adri van der Laan

Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman liet in haar toespraak weten dat zij een ‘dubbel gevoel’ had als ze terugkeek naar de viering van oud en nieuw op het eiland. Enerzijds was het voor veel inwoners een gezellige jaarwisseling, maar “in hoeverre kun je echt spreken van een feest als er vuurwerkslachtoffers vallen? Als er veel schade is aan privé- en gemeentelijke eigendommen?”, zo vroeg zij zich af. De schade aan de gemeentelijke eigendommen betrof dit jaar ruim 87.000 euro.
Door de grote inzet van de gemeente, politie, brandweer en ambulancedienst is de jaarwisseling toch relatief rustig verlopen. “Maar ieder incident, iedere schade, ieder slachtoffer is er één te veel”.

Afspraken op Europees niveau

In haar toespraak wees ze er verder op dat het leeuwendeel van de overlast komt van zwaar illegaal vuurwerk. Mevrouw Grootenboer zou dan ook graag zien dat er op Europees niveau afspraken komen over de verkoop en het afsteken van consumentenvuurwerk. “Laat het afsteken van vuurwerk alstublieft over aan de professionals”.

Vergelijking

De (voorlopige) kostenpost van de afgelopen jaarwisseling is overigens niet het hoogste schadebedrag van de afgelopen jaren. Die twijfelachtige eer is voor de jaarwisseling van vorig jaar. Toen kwam de gemeente uit op ongeveer 100.000 euro schade. Dat bleek het trieste hoogtepunt van enkele jaren vuurwerk afsteken. De kosten liepen de jaren ervoor namelijk steeds met ongeveer 10.000 euro op. In 2021 was de schade ruim 90.000 euro, in 2020 ruim 80.000 euro en in 2019 een kleine 68.000 euro. En dat zijn schades die direct aan de jaarwisseling zijn toe te schrijven, het daadwerkelijke schadebedrag was vaak nog fors hoger.