Onderhoud aan de kademuur van de haven in Middelharnis (Archieffoto: Wim van Vossen).
Onderhoud aan de kademuur van de haven in Middelharnis (Archieffoto: Wim van Vossen).

Opinie: Het belang van een goed onderhoudsplan

Een MJOP. Mensen in de bouwwereld weten als het goed is wel wat dit betekent. De raadsleden die er nog niet van op de hoogte waren, zijn dat nu wel.

MJOP staat voor meerjarenonderhoudsplan. Er worden overigens wel meer afkortingen voor gebruikt, MOP zie je ook regelmatig. Een grap is het allerminst, want een MJOP is een belangrijk document voor bouwwerken. Daarin staat immers vermeld welk onderhoud op welk moment moet worden uitgevoerd en vooral: welke kosten daarbij horen en dus gereserveerd moeten worden. De huidige stand van zaken van de havens en havenkades op het eiland geven eens te meer het belang aan van een dergelijk document.

Gebrek aan onderhoud of te lang uitgesteld onderhoud zorgt op een gegeven moment voor problemen. Precies waar we nu achter zijn gekomen in de havens, want juist dat werd regelmatig benoemd als reden dat er nu echt actie ondernomen moet worden om met name kades en sluisdeuren te vervangen of te repareren. Bijna tussen neus en lippen door, wat exemplarisch is voor het probleem. Met een goed onderhoudsplan had wellicht (deels) voorkomen kunnen worden dat er nu een opgave van vele miljoenen ligt, vooralsnog zonder voldoende dekking in de gemeentelijke begroting.

Ongetwijfeld is het goed om te kijken waar het mis is gegaan op het gebied van onderhoud, of juist het gebrek daaraan, en wie daarvoor verantwoordelijk is. Veel belangrijker is om nu te voorkomen dat dit probleem zich in de toekomst gaat herhalen. En dus: een MJOP. De mensen die er verstand van hebben, zullen dit ongetwijfeld inbrengen in het masterplan dat binnen een jaar klaar moet zijn. Ook de raadsleden met kennis van bouwen zullen hier op hameren.

En ja, onderhoud inplannen kost geld, maar -het mag inmiddels pijnlijk duidelijk zijn- geen onderhoud plegen kost uiteindelijk vaak nog meer geld. De totale kosten voor het 'debacle', zoals de wethouder het verwoordde, loopt in de vele miljoenen. De opmerking vanuit de raad dat het Rijk hier ook een bijdrage aan kan leveren, is een terechte. Mede dankzij aangelegde waterkeringen en dijken op en bij het eiland houdt ook het achterland immers droge voeten. Haast is geboden, want dat willen allemaal wel graag zo houden.