Afbeelding

"Dit onderwerp is niet nieuw"

Wethouder Henk van Putten heeft de uitdagingen rondom de havens op Goeree-Overflakkee in zijn portefeuille. Hij reageert op een aantal vragen die we ter verduidelijking stelden.

U sprak van een ‘debacle’ dat u niet door wil geven. Dit is nogal een harde uitspraak. 

Het doel van mijn prikkelende opmerking was om het belang te benadrukken om dit dossier met elkaar verder op te pakken. Als we dit goed doen, dan hebben wij én de generaties na ons hier erg veel plezier van. We maken een zogenaamd masterplan voor alle havens op het eiland. Om het in de woorden van het coalitieprogramma te formuleren: op basis van dit plan kunnen we samen keuzes maken voor de toekomst. Daar gaan we voor.

Is het een soort ‘lijk in de kast’ dat u aantrof? Was u verrast, geschrokken of een beetje boos? 

Geen van drieën. In mijn rol als wethouder is dit onderwerp uiteraard nieuw, maar ik ben goed bijgepraat. Er is geen sprake van een ‘lijk in de kast’. Dit onderwerp is niet nieuw. Het was bekend dat de staat van sommige havens een punt van zorg was. Zo is over dit onderwerp vorig jaar ook met de gemeenteraad gesproken. Ook bij deze presentatie werd de urgentie rond dit thema benadrukt. Naar aanleiding hiervan zijn vervolgonderzoeken gedaan naar de staat van de havens en dat heeft geleid tot het punt waar we nu staan.

Hoe heeft het zover kunnen komen?

Veel gemeenten en/of steden kampen met deze problematiek. Een groot deel van onze havens en damwanden zijn verouderd en stammen veelal uit de periode na de ramp. Deze zijn dus vaak al 70 jaar oud en dienen hersteld, gerestaureerd of vervangen te worden.
In het masterplan vertalen we de technische opgave ook naar de maatschappelijke wensen. Dat gaat over de vraag: wat willen we met onze havens in de toekomst? Bij het maken van keuzes op dit gebied passen we participatie toe. De beantwoording van de genoemde vraag is erg belangrijk om te bepalen of een object zoals een kademuur hersteld moet worden of dat de functie gewijzigd moet worden.

Het duurt nog even voordat er adequate maatregelen kunnen worden genomen. Is het nog ‘veilig wonen’ op het eiland en kan er nog veilig gebruik gemaakt worden van bepaalde havens?

Jazeker. Veiligheid heeft uiteraard onze prioriteit. Als we de sluis van de haven van Middelharnis als voorbeeld nemen. Er is nu geen sprake van een onveilige situatie. Bij extreme weersomstandigheden, zoals grote stormen, treffen we wel aanvullende maatregelen. We plaatsen dan schotten. Dat is een tijdelijke maatregel, in aanloop naar een structurele vernieuwing van de sluis.
Als we het hebben over de kademuren in Herkingen, dan komt uit het onderzoek naar voren dat deze niet in een goede staat zijn. In dat geval treffen in aanloop naar de uitvoering van het masterplan tijdelijke maatregelen om de veiligheid te borgen.

Is er een reële mogelijkheid dat het rijk financieel zal bijspringen?

Dat gaan we onderzoeken. In het masterplan zullen wij alle mogelijkheden nagaan voor bijdragen of subsidies, zoals bijvoorbeeld uit het hoogwaterbeschermingsprogramma.