(Foto: Kees van Rixoort).
(Foto: Kees van Rixoort).

Korenmolen van Oude-Tonge voorzien van nieuwe roeden

OUDE-TONGE - Korenmolen De Korenbloem in Oude-Tonge is voorzien van nieuwe roeden. Op de eerste dag van december vond het ‘steken’ plaats met behulp van een kraan.

Door Kees van Rixoort

Vernieuwing van de roeden was noodzakelijk. Het vorige paar was doorgeroest. De firma Straathof in Hillegom en Rijpwetering vervaardigde de nieuwe metalen roeden en molenmaker Jan Grinwis bereidde ze voor in zijn werkplaats in Stellendam voor plaatsing op De Korenbloem. Ook restaureerde hij de fokken van de molen in Oude-Tonge, die overigens onlangs nog een schilderbeurt heeft gehad.

De Korenbloem heeft de grootste roeden van alle eilandelijke molens. Ze zijn, om precies te zijn, 23,65 meter en 23,80 meter lang. Een vrachtwagen met forse oplegger zorgde voor het vervoer van Stellendam naar de Molendijk in Oude-Tonge.

Daar was de afronding van de klus. Terwijl een bleek zonnetje langzaam klom, gingen de roeden hoog de lucht in, om vervolgens met precisie op de juiste plaats terecht te komen: aan de kop van de molen. Tim Grootenboer, de jongste molenaar van Goeree-Overflakkee, kan weer jaren vooruit op De Korenbloem…

(Foto: Molenmakerij Grinwis).
(Foto: Molenmakerij Grinwis).