Afbeelding

Voor u gelezen: De jongen, de mol, de vos en het paard – het geanimeerde verhaal

“Wat is het moedigste dat je ooit hebt gezegd?” vroeg de jongen. “Help”, antwoordde het paard.”

In ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’, gaat een eenzame, nieuwsgierige jongen op zoek naar een thuis. Onderweg ontmoet hij een wijze mol die dol is op taart, een schrandere vos die de kat uit de boom kijkt en een krachtig, maar zachtaardig paard.

De bijzondere ontmoeting tussen de jongen en de dieren is het begin van een even zo bijzondere vriendschap. Met z’n drieën trekken ze verder. Hun reis samen wordt een zoektocht naar vriendschap en liefde. Onderweg zijn er allerlei uitdagingen te overwinnen.

De jongen, de mol, de vos en het paard leren elkaar steeds beter kennen en durven steeds meer van hun kwetsbare kant te laten zien. Het delen van hun gevoelens leidt tot de ontdekking dat thuis niet altijd een plek is, maar wat telt is de wetenschap dat er van je gehouden wordt om wie je bent. “Thuis is niet altijd een plek, he”, concludeert de jongen aan het einde van de reis. “’Dus jullie weten alles over me?” vroeg de jongen. "Zeker", antwoordde het paard. "En jullie houden nog steeds van me?" “’We houden juist nog meer van je’.”

Levenslessen

De vier vrienden hebben allemaal een andere persoonlijkheid. En juist door die eigenheid ontdekken ze hoe ze elkaar kunnen helpen in het bemoedigen bij de uitdagingen die ze onderweg tegenkomen. Ook leren ze van elkaar dat om hulp vragen getuigt van kracht. “’Om hulp vragen is niet hetzelfde als opgeven’, zei het paard. ‘Het betekent dat je weigert op te geven.’“

De hoopvolle en wijze (levens)lessen rondom vriendschap en onvoorwaardelijke liefde van ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’ zijn aansprekend voor alle leeftijden.

De paginagrote tekeningen in zachte tinten ondersteunen de tekst in het boek.

In 2020 verscheen de eerste uitgave van ‘De jongen, de mol, de vos en het paard'. Van het eerste boek werden wereldwijd ruim 600.000 keer verkocht. Het tweede boek heeft een forsere, vierkante vorm, bevat paginagrote gekleurde illustraties (gebaseerd op een animatiefilm die aan het einde van het jaar door de BBC wordt uitgezonden) en is uitgevoerd in hardcover met goudkleurige letteropdruk. Daarnaast bevat het boek een nieuw voor- en nawoord van auteur Charlie Mackey.

Net als de eerste uitgave, werd ook de nieuwe editie van het boek vertaald in het Nederlands door Arthur Japin.