Afbeelding

Voor u gelezen: Witter dan sneeuw

Hannah Hamilton werkt als lerares in een weeshuis net buiten het plaatsje Greendale. In een poging een traumatische gebeurtenis uit het verleden te vergeten, vluchtte ze weg uit haar vertrouwde omgeving en bij haar familie vandaan.

Als juf maakt Hannah kennis met de achtjarige Lenny. Het jongetje verloor beide ouders en werd opgenomen in het weeshuis. Lenny kan door deze ingrijpende gebeurtenis niet meer praten.

Als Hannah op een middag met de weeskinderen in de plaatselijke bibliotheek is, raakt Lenny vermist. Ze vindt het jongetje terug in de smederij waar hij ongezien zachtjes aan het praten is tegen de paarden. Het zijn de eerste woorden die Hannah hoort van het jongetje sinds hij in het weeshuis woont. Omdat het contact met de paarden een zichtbaar positieve invloed heeft op Lenny biedt Daniel, de dorpssmid, aan om Lenny een paar middagen per week te laten ‘helpen’ in de smederij. Het jongetje bloeit op en voorzichtig begint hij weer wat te praten.

Naast het begeleiden van Lenny en de andere kinderen in haar klas is Hannah druk bezig met het helpen organiseren van een benefietfeest op het landgoed van Greendale. De opbrengst van deze feestelijke dag in december is voor de kinderen in het weeshuis.

Tussen alle gebeurtenissen door bloeit er tussen Daniel en Hannah langzaam iets moois op. Maar dan blijkt niet alleen Hannah een last uit het verleden te dragen. Zullen ze samen het verleden een plaats kunnen geven?

Idyllisch

‘Witter dan sneeuw’ is niet alleen de titel van deze winterse novelle maar wijst tegelijkertijd op vergeving en herstel, zoals beschreven in het Bijbelboek Jesaja.

Een ander thema is herstel na een traumatische gebeurtenis. Lenny kan na het verlies van zijn ouders niet meer praten, maar leert voorzichtig weer te communiceren. Hannah maakte een ingrijpende gebeurtenis mee die haar angstig heeft gemaakt voor een nieuwe relatie. Toch gloort er ook voor haar hoop. Net zoals voor Daniel die lijdt onder de gevolgen van het losbandige gedrag van zijn broer en de roddels in het dorp.

‘Witter dan sneeuw’ is het tweede deel in de ‘Greendale’-serie. Het idyllisch gelegen Engelse dorpje met zijn weeshuis, kerk, kruidenierswinkel, smederij en de oude pastorie ademt de perfecte sfeer uit voor een romantisch verhaal met een hoopvolle boodschap.

De afloop van het verhaal is voorspelbaar maar dat zal de fans van de ‘Greendale’ serie niet beletten om te genieten van dit winterse verhaal tijdens een lange decemberavond.