Afbeelding
Foto: Shutterstock

Opinie: Een goede start, maar de echte uitdaging komt nog

Nee, niet alles verloopt perfect met Goed Scheiden Loont, de nieuwe manier van afvalinzameling op Goeree-Overflakkee. De eerste resultaten spreken de vrees dat het echt niet werkt vooralsnog tegen. Toch moeten we ook eerlijk zijn: de echte uitdaging komt nog.

Door Gert Klok

Het college was ervan overtuigd dat het nieuwe systeem van afvalinzameling goed zou werken, terwijl daar vanwege negatieve ervaringen uit andere gemeenten vraagtekens bij gezet konden worden. En dat werd ook veelvuldig gedaan. Mensen zouden echt niet beter hun afval gaan scheiden. Tja, wel dus. Er zijn verhalen bekend van gezinnen die dit jaar nog maar 1 of 2 keer hun restafvalcontainer aan de weg hebben gezet. Niet omdat ze stiekem hun afval ergens anders dumpen, al gebeurt dat helaas ook. Men heeft door alleen maar het GFT- en PMD-afval te filteren flink bespaard op afvalkosten. Het algemene beeld dat het nieuwe systeem goed scheiden in de hand werkt, wordt ook bevestigd door de cijfers uit de eerste evaluatie.

De echte uitdaging voor het nieuwe afvalinzamelingssysteem moet echter nog komen. Het is de bedoeling dat de grijze container straks gebruikt gaat worden voor de PMD-zakken. Daar zullen veel mensen blij mee zijn, want die zakken aan lantaarnpalen, paaltjes, los langs de weg en bij een storm soms overal in de straat, het is niet ideaal en zorgt ook niet voor een opgeruimd straatbeeld. Dat betekent ook dat het restafval straks met een pasje in nog te plaatsen ondergrondse containers gedeponeerd moet worden. De kans dat het aantal afvaldumpingen vanaf dat moment toeneemt, is serieus aanwezig. Het zou kunnen dat op beruchte locaties extra gecontroleerd moet worden, of zelfs cameratoezicht nodig is. Dat zorgt voor extra kosten voor de gemeente. Die worden weer aan de inwoners doorberekend, dus het is in ieders belang dat dit asociale gedrag zo weinig mogelijk voorkomt. Ook de locaties waar die ondergrondse containers dan moeten komen, leveren nog vraagtekens op. En de ervaringen van de aanleg van glasvezel en met name de overlast door de graafwerkzaamheden die daarbij horen, kan de gemeente alvast meenemen.

De echte uitdaging komt dus nog, maar de inwoners eerst op de huidige manier te laten wennen aan de nieuwe manier van afval inzamelen, is een slimme zet gebleken. Men merkt dat het werkt en sommigen maken er zelfs een sport van om de grijze container zo min mogelijk aan de weg te zetten. Klein nadeel is dat dit in de zomer voor een stinkende container vol maden kan zorgen. Maar je kunt door goed je afval te scheiden dus echt besparen in de kosten. Een belangrijk gegeven op het moment dat je per vuilniszak moet gaan betalen. Of wellicht toch ‘gewoon’ per restafvalcontainer. Een groot bijkomend voordeel is dat de verbrandingsovens minder hard hoeven te branden, simpelweg omdat er veel minder restafval is.

Goed Scheiden Loont is dus beter voor de portemonnee en beter voor het milieu. Het is daarom goed om ook de vervolgstappen van het nieuwe afvalinzamelingssysteem een serieuze kans te geven. Zelfs als de PMD-zakken nog tweewekelijks het straatbeeld blijven ontsieren.

Afbeelding