Afbeelding

Voor u gelezen: Masterclass - Havermout

Havermout is een eenvoudig verkrijgbaar en goedkoop voedingsmiddel. Vooral voor ontbijt en misschien hooguit ook nog voor koekjes. Dacht ik. Dat havermout ook een volwaardig basis-ingrediënt is voor alle andere momenten op de dag was een verrassing. In ‘Masterclass Havermout’ vertellen de eigenaars van het Instagram account @havermoutje over hun passie voor koken en bakken met havermout.

Met het zestig recepten tellende boek ‘Masterclass Havermout’ hopen de auteurs Pascalle en Matthijs - hun allereerste date was een havermoutontbijtje in een Amsterdams café - lezers te inspireren te gaan experimenteren in hun eigen ‘havermoutlab’. 

‘Masterclass Havermout’ begint met een beknopte geschiedenis van het havergewas. De oorsprong van haver ligt in klein Azië. De eerste havergewassen groeiden als onkruid tussen de haver en gerst. Haver en gerst kwamen via India en China naar Europa. In eerste instantie reisde haver mee als onkruid. De gunstige klimatologische omstandigheden in Europa (vochtig en koel) maakten dat de haver zich ontwikkelde. Boeren zagen hoe snel haver groeide en voederden er in eerste instantie hun vee mee.

Grassenfamilie en gezondheidsvoordelen

Rond 1960 waren duizenden hectares Nederlandse akkers bedekt met haver. En na een aanvankelijke teruggang in de haverteelt, is dit gewas inmiddels weer helemaal terug van weg geweest.
Haver hoort bij de familie van grassen. Verschillende vormen van haver zijn: haverkorrels, havervlokken, havermout, havermeel, haverzemelen, haverolie en havergrutten. De auteurs leggen uit welke gezondheidsvoordelen havermout heeft. Havermout heeft een gunstige invloed op het cholesterolgehalte, het vermindert bloedsuikerpieken en bevordert de spijsvertering.

Een basisrecept voor havermout, havermeel en havermelk bijt het spits af. Dan volgen de ontbijtrecepten met havermout. Denk aan een havermouttoren met appel of een wortel-gember-haversapje.
Lunchen kan met een havermoutburger, havermoutbrood met blauwe bessen of havermoutontbijtkoek. Voorbeelden van snacks zijn healthy havermoutsnickers, haverchips of een rauw haver-aardbeientaartje. Voor het diner is er keuze uit bijvoorbeeld: havermoutkroketjes met geitenkaas, vis met een havermoutkorstje of een pompoenquiche met havermoutbodem.

Foto’s verduidelijken de recepten. De gebruikte ingrediënten zijn makkelijk verkrijgbaar en relatief goedkoop. Je hebt per recept steeds maar een paar ingrediënten nodig en de werkwijze wordt stap voor stap beschreven. Handige tip: frituren met gezonde kokosolie (recept inbegrepen) kan bij gebrek aan een friteuse ook in een wokpan.
In de boeken van de culinaire serie ‘Masterclass’ staat steeds één onderwerp of ingrediënt centraal.