Het doek dat het leed van de Watersnoodramp verbeeldt.
Het doek dat het leed van de Watersnoodramp verbeeldt.

Jassoy overhandigt schilderij Ramp aan Watersnoodmuseum

GOEDEREEDE – Een bootje met een stuk of wat geredde mensen. Een bedrukt kijkende man die het bootje voortbeweegt met een peddel. En – wat vooral in het oog springt – een man die zijn armen verheft en zijn leed uitschreeuwt. Het schilderij van de Goereese kunstenaar Harald Jean Jassoy dat dit tafereel verbeeldt, is vanaf de herdenking van de Watersnoodramp in 2023 – zeventig jaar na dato – te zien in het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk.

Door Kees van Rixoort

Het schilderij heeft een bijzondere ontstaansgeschiedenis. Jassoy maakte het in 2013, tijdens een herdenkingsbijeenkomst in Middelharnis. Deze bijeenkomst, in de aula van de voormalige technische school, was georganiseerd door de kunstenaars Ivo Teuwen en Astrid van Nimwegen.
Het programma bestond uit het vertellen van verhalen over de Ramp, het projecteren van foto’s, het maken van muziek en dus het ter plekke vervaardigen van een schilderij. Jassoy liet zich bij het schilderen inspireren door het verhaal dat Addy van Bergen uit Oude-Tonge hem jaren eerder vertelde, en dat diepe indruk op hem had gemaakt.

Niemand praatte

Addy van Bergen, in 1953 een meisje van vier of vijf jaar oud, werd tijdens de Rampnacht uit haar warme bedje gegrist en haastig aangekleed. Via het zolderraam belandde ze op het platte dak van het buurhuis. Daar zat ze, samen met andere kinderen en omringd door volwassen vrouwen en mannen, op een aantal dekens.
Het trotseren van de ijskoude wind en regen viel niet mee en de mensen op het dak moesten regelmatig van positie wisselen, omdat de wind op een van de hoeken dodelijk zou zijn voor de persoon die daar te lang moest zitten. Niemand praatte. Dat zwijgen en de door de dekens gedempte geluiden bleven Addy altijd bij.
Er kwam redding. Enkele bootjes pikten de mensen op en bevrijdden ze uit hun benarde positie op het dak. Toen Addy in een van de bootjes was gezet, stond een man op om zijn armen ten hemel te verheffen en zijn leed uit te schreeuwen tegen God.

Overhandiging

Het schilderij was nog niet af aan het eind van de herdenkingsavond. In de maanden daarna voltooide Jassoy het. En nu – tien jaar later, in de aanloop naar de herdenking van 1 februari 2023 – is de tijd gekomen om het doek te overhandigen aan het Watersnoodmuseum, vond de kunstenaar. Het bestuur van het museum in Ouwerkerk was snel overtuigd en wilde het schilderij graag opnemen in de collectie.
Op maandag 7 november, tijdens Oral Historydag, is de officiële overhandiging. Daarbij gaat Harald Jassoy in op de ontstaansgeschiedenis van het werk. Addy van Bergen is dan ook aanwezig in het Watersnoodmuseum.