De straathandel wordt niet gering geacht. Hier Hans Visbeen bij z'n klanten. "Ik wordt door een fijn stel jongens geholpen", zegt dhr. den Hertog van z'n personeel.
De straathandel wordt niet gering geacht. Hier Hans Visbeen bij z'n klanten. "Ik wordt door een fijn stel jongens geholpen", zegt dhr. den Hertog van z'n personeel. Foto:

Terug in de tijd: Fa. Den Hertog 12,5 jaar: "Gat in de markt" werd aangevuld met specialiteiten

Een gat in je jas, of erger nog, in je portemonnee. 't Zijn dingen die liever niet moeten gebeuren, maar neem nou een gat in de markt...! Bij het horen van die term gaat het bloed van 't rechtgeaarde zakenvolk sneller stromen, want waar een "gat" is, is werk aan de winkel, misschien zelfs voor hem! Helaas, ze komen nauwelijks meer voor, want de gaten lijken gevuld en afgedekt met boterbergen en wijn- en melkplassen zoals we die kennen, maar nee... Willem den Hertog en zijn compagnon Piet Struijk ontdekten er nog een, vorig jaar, toen ze erover dachten wat ze de consument zouden bieden die op warme zomerdagen niet zo gretig in een kaasje hapt als hij 's winters pleegt te doen.

"Hé... ijs natuurlijk en een fris puddinkje...!" zo stootte Pieter Struijk zijn zakenpartner aan, terwijl ze samen een vakbeurs in het Amsterdamse bezochten. Achter een kop koffie filosofeerden ze er nog wat over na en ter plekke kochten ze hun eerste ijsmachine. Nu, nog maar korte tijd later, smult periodiek een deel van de natie van "Den Hertog" specialiteiten in ijs en puddingen, die in het Dirkslandse bedrijf met zorg en vakmanschap zijn bereid, niet zomaar wat frietsels en frutsels, nee - dat stelden ze voorop - de pure natuur moest terug te vinden zijn, temeer omdat ze zich door vakgenoten omringd wisten en weten, die met argusogen hun verrichtingen gadeslaan, want de concurrentie slaapt natuurlijk nimmer!

Uit de krant van 1977