Jeroen Rijpsma (links) en Arthur van Beveren bij de toegang tot een van de bunkers aan de Hofdijksweg (Foto: Kees van Rixoort).
Jeroen Rijpsma (links) en Arthur van Beveren bij de toegang tot een van de bunkers aan de Hofdijksweg (Foto: Kees van Rixoort).

Alle aspecten van de Zuid-Hollandse Atlantikwall zijn nu in kaart gebracht

Algemeen

OUDDORP – Boekjes en boeken over bunkers in een bepaald gebied zijn er al volop. Maar het complete verhaal over de Atlantikwall in Zuid-Holland was er nog niet in gedrukte vorm. Daar hebben Arthur van Beveren en Jeroen Rijpsma verandering in gebracht. Hun 328 pagina’s dikke boek, vol kaarten en foto’s, is zojuist verschenen. Het standaardwerk heet ‘Atlantikwall in kaart’.

Door Kees van Rixoort

De Atlantikwall was een verdedigingslinie die het Duitse Rijk tijdens de Tweede Wereldoorlog moest beschermen tegen een geallieerde invasie. De linie aan de westkust was duizenden kilometers lang en bevatte ontelbaar veel bunkers en versperringen.

De kuststrook van Zuid-Holland vormde daarin slechts een klein onderdeel, dat echter niet onbelangrijk was. De Rotterdamse havens en industrie, het bestuurscentrum in Den Haag en de goede infrastructuur in het achterland maakten Zuid-Holland zelfs van grote strategische waarde. En Goeree-Overflakkee dus ook, zij het in mindere mate.