Afbeelding
Foto:

In de Beroepscampus draaide het een week lang om duurzaamheid

SOMMELSDIJK - Wat Dag van de Duurzaamheid… Wij maken er gewoon een Week van de Duurzaamheid van, dachten ze bij de Beroepscampus. Zodoende stond de gloednieuwe schoolvoorziening in Sommelsdijk van maandag 10 tot en met vrijdag 14 oktober in het teken van duurzaamheid. Donderdag nam wethouder Jaap Willem Eijkenduijn een kijkje op de Beroepscampus.

De wethouder kreeg een rondleiding langs enkele duurzame activiteiten, waarmee leerlingen tijdens de themaweek aan de slag waren gegaan. “Eigenlijk moet je het hele jaar met duurzaamheid bezig zijn. Laten we ervoor zorgen dat het niet bij een week blijft. Bouw het in in het lesprogramma”, adviseerde Eijkenduijn.

Tegelijkertijd zei hij veel waardering te hebben voor het uitgebreide programma dat de Beroepscampus op poten had gezet tijdens de Week van de Duurzaamheid. “Ik heb een passie voor duurzaamheid.” De wethouder kreeg te horen dat behalve de leerlingen en docenten ook bedrijven als woningcorporatie Oost West Wonen, energiecoöperatie Deltawind, Mastermate Stellendam en afvalinzamelaar RAD betrokken waren bij de opzet en invulling van het programma. Datzelfde gold trouwens voor Eco-Schools en de gemeente Goeree-Overflakkee.

Wensboom

Van de leerlingen Mauro Steijn en Dean Bouwman, allebei klas 3 van het vmbo-profiel Dienstverlening & Producten, kreeg de wethouder uitleg over de wensboom en de grote inzamelfles in de hal. “Kijk, in de boom hebben leerlingen briefjes gehangen met duurzame wensen voor de school. En in deze grote fles – met door ons ontworpen posters – zamelen we deze week plastic flessen in. Aan het eind van de week weten we wat de opbrengst is. De gemeente, de RGO en de Prins Maurits verdubbelen die. Met het geld kunnen we een wens uit de boom betalen.”

Het zou ‘broodjes niet in plastic zakjes verpakken’ kunnen worden, of ‘meer planten’, of ‘een grote moestuin maken’, of… “Met kleine stapjes kun je ver komen”, zei de wethouder.

De volgende stop was bij het lokaal van het profiel Economie en Ondernemen. Er stonden drie modepoppen met ontwerpen van Judith, Anneloes en Noémi: kleding van oud papier en afvalplastic. Eijkenduijn was onder de indruk: “Goed bezig, meiden, want de kledingindustrie is een van de grootste vervuilers.”

Zelfgemaakte tandpasta

Bij het profiel Zorg & Welzijn, op de eerste verdieping van de Beroepscampus, waren nog meer duurzame eyeopeners te zien. Hier hadden de leerlingen zelf wasmiddel en tandpasta gemaakt. Docent Janneke Grinwis: “Tandpasta maak je van kokosvet, soda, zuiveringszout en menthololie. Het zit in een glazen potje, dus niet in een plastic tube. Zo maken we de leerlingen bewust van duurzaamheid. En dat doen we ook door te koken met resten uit de koelkast. Een prei, een paprika – je kunt er altijd wat lekkers van maken.”

“Er zijn zelfs websites voor”, reageerde de wethouder. “Je voert de ingrediënten in die je overhebt en hup, daar komen de gerechten die je ermee kunt maken. Het werkt echt. Gooi geen groente weg!”

Schaaltjes van doppen

In het lokaal Groen van de eerste klas, de laatste stop van de rondleiding, stonden allemaal bakken met gesorteerd zwerfafval. Leerlingen hadden al dat vuil verzameld in de omgeving van de Beroepscampus en aan de Groene Zoom. “Wel een beetje vies”, zei een van de leerlingen. Maar dat je van die viezigheid iets moois kunt maken, ja, dat zet je wel aan het denken. Via een shredder en een 3D-printer veranderden plastic doppen in schaaltjes en lampenkapjes.

“Ja, mooi hè”, vond Mauro Steijn. “Maar ook niet normaal, dat je in een halfuurtje rapen een hele vuilniszak vol zwerfvuil hebt.” Dean Bouwman: “Als je ziet hoeveel we hier hebben verzameld, hoe groot moet de berg met vuil in de hele wereld dan niet zijn…” De activiteiten tijdens de Week van de Duurzaamheid hebben effect, dat is duidelijk.

(Foto's: Elizabeth Heijblom).