Afbeelding

Voor u gelezen: Helemaal prima – ontdek de zegen van goed genoeg

"Je hoeft je socialmediafeed maar te checken of het pleit is al beslecht. Ja, je kunt perfect zijn. Andere mensen leven immers prachtige, gelukkige en probleemloze levens. Het is best een beetje gênant dat jij je nog niet bij hun gelederen hebt gevoegd. Gebruik deze dagcrème. Verlies die extra kilo’s. Glimlach naar de caissière."

In ‘Helemaal Prima’, draait het om de kracht en schoonheid van levens die alles behalve perfect zijn.

In deze bundel met 40 reflecties vertellen de auteurs hoe de lezer zich niet langer door het ‘Maakbaarheidsparadigma’, waarbij social media vaak een grote rol spelen, van de wijs hoeft te laten brengen. Naast de persoonlijke of door de omgeving opgelegde dwang tot perfectionisme rondom uiterlijk of persoonlijke bezittingen komt de imperfectie rondom de omstandigheden in het leven aan de orde. Wat als ziekte, echtscheiding, ontslag en anderen moeiten ons treffen?

Als derde kijken de schrijvers naar de vraag hoe het kan dat juist in het christendom vaak een grote nadruk wordt gelegd op vooruitgang, terwijl er tegelijkertijd niet in perfectie wordt geloofd.

Het putten uit bronnen van de zelfhulpcultuur is vaak een populaire manier om nog beter ons best te doen. Het lezen van een bepaald boek, het starten van een nieuwe gewoonte of het gebruik van het juiste product is een vorm van perfectionisme die verleidelijk is. Deze vorm van perfectionisme wil ons graag voorhouden dat alles mogelijk is als we maar de juiste prijs betalen.

De auteurs moedigen aan om alles wat neigt naar perfectionisme los te laten en mee te gaan op reis door een wereld waarin we de dingen niet zelf in de hand hebben.

Door het loslaten van het perfecte plaatje zullen we ons uiteindelijk minder eenzaam voelen, meer geliefd en minder veroordeeld, aldus de auteurs in het voorwoord.

Ruimte en herkenbaarheid

Loslaten van perfectionisme betekent ook dat we afscheid nemen van een toekomst die er heel anders uitziet dan we gedroomd hadden. Neem de tijd om hierover te rouwen, luidt het advies.
‘Helemaal prima’ biedt ruimte om te zoeken naar zingeving en authenticiteit wanneer blijkt dat de hoge doelen die we vaak nastreven niet haalbaar zijn. De kerngedachte hierbij is dat er op deze manier (meer) ruimte ontstaat om de stem van God in ons leven te verstaan.

De overdenkingen zijn los van elkaar te lezen. Elk hoofdstuk sluit af met een zegenwens, een gebed en praktische tips. Deze tips bestaan uit kleine suggesties die een duwtje willen geven in de juiste richting. ‘Nee verandering is niet altijd mogelijk. Maar: ja, er zijn wel degelijk dingen die we kunnen doen om in de buurt van een dieper, rijker en waarachtiger geloofsleven.’(h.20)

Naast citaten uit de Bijbel maken de auteurs gebruik van uitspraken van bijvoorbeeld Maarten Luther en C.S. Lewis over dit thema.

In ‘Helemaal prima’ worden vrouwen als eerste aangesproken, maar het leren omgaan met imperfectie is een thema dat uiteindelijk iedereen aangaat.
Er zit naast vaart ook humor in deze bundel. Soms ontlokt de herkenbaarheid een glimlach wanneer het gaat over situaties in het dagelijks leven. In sommige passages vind ik deze humor minder gepast (bijvoorbeeld bij het gedeelte over de storm op zee).
De schrijfstijl van ‘Helemaal prima’ is echt Amerikaans. Denk hierbij aan gebruikte voorbeelden over cultuur en vrijetijdsbesteding.

De opzet is geslaagd voor wat betreft het bieden van hoop en verwachting bij het (leren) ontdekken van de zegen die ligt in ‘goed genoeg’.

De lay-out van het boek valt op in positieve zin door de gestructureerde opbouw en de originele titels van de hoofdstukken.

Kate Bowler is hoogleraar geschiedenis van het christendom aan de Duke University in North-Caroline en Jessica Richie is producent van de ‘Everything Happens-’ podcast.