Afbeelding
Foto:

Winterslaap

Helaas (of gelukkig), beste lezer; af en toe malen mijn gedachten nog steeds over de komende winter(s). Met minder gas en grondstoffen voorhanden, kwam ik voor het slapengaan (je hebt dan soms van die invallen) op een idee dat me niet meer losliet. De natuur gaat in winterslaap, dus waarom zouden wij dat niet doen? 

Ik zag voor me dat de koning zijn kersttoespraak vervangt door een Verhaaltje voor het Slapengaan ergens rond 1 december, uitlopend op: "welterusten onderdanen en tot volgend jaar!" Daarna zien en horen wij de klokken van de Domtoren te Utrecht 365 plechtige slagen slaan. Bij de laatste slag telt niemand meer mee en is de hele natie in diepe rust verzonken. Iedereen die er moeite mee heeft, heeft vooraf al een Morpheusserum (niet van Astra-Zeneca of Jansen, maar gewoon uit een flesje van de apotheek) ingenomen en is als een blok in slaap gevallen.

Speciaal voor bijdehandse criminelen die op het idee mochten komen om op te blijven, is er een Alom Aanwezig Alarmsysteem; niet tegen inbrekers, maar tegen uitbrekers. Zodra je een stap buiten je eigen erf zet, gaat alles rinkelen en flitsen. Alleen op de SEH's, in de verzorgingshuizen en inrichtingen, op enkele politiebureaus, bij het KNMI, Rijkswaterstaat, het leger en zo nog wat instanties lopen nog enkele mensen rond, dubbel betaald en met een pasje dat het alarmsysteem kan omzeilen. Zo rond 15 januari gaan er ergens wat wekkers en worden zij afgelost om ook een slaap te kunnen doen. "Nog bijzonderheden te melden, Jan?" "Nee, er gebeurt helemaal niets momenteel, Jannie. Slaapverwekkend."

Dat moet toch heerlijk zijn. We zijn minder geld kwijt aan criminaliteit, bijna niets aan stookkosten, het fileprobleem is opgelost, huizen staan weer ouderwets een halfjaar te koop en onze CO2-uitstoot daalt enorm. Zelfs op het gelaat van de minister van Financiƫn zal al dromend een brede grijns doorbreken; met de enorme hoeveelheid geld die overblijft, kan zij het resterende deel van haar klimaatplannen in de zesde versnelling zetten. Overigens ligt ook de voltallige regering in de bedstee opgeborgen. Johan Remkes wordt aangesteld als barse doch rechtvaardige Nationaal Winterwaker.

Op 1 maart gaat het licht aan, het alarm uit en begint het Nationaal Ontbijt- en Ochtendgymnastiekmoment, dat niet echt een moment maar een hele week duurt. Daarna is de samenleving weer opgestart.

Lukt dit plan niet op nationale schaal, dan zag ik de Flakkeese variant ook al wel voor me. Tot ik wakker werd, natuurlijk. Tot zover mijn winterslaap.