Ethiek: Kerk in Nederland

Er is over de kerk in Nederland veel te zeggen. Gelukkig zijn er nog kerken, hoewel er steden zijn waar de kerk nog amper een rol speelt. In de grote steden is de kerk min of meer een margeverschijnsel geworden. Ruim 50 jaar geleden was dit geheel anders. In Rotterdam waren er toen grote kerken en veel kerkgangers. De ontkerkelijking en de verhuizing van kerkgangers naar elders heeft dit beeld radicaal en fundamenteel veranderd. De kerk is inmiddels iets voor de kleinere steden en dorpen geworden. Daarnaast biedt de kerk ook een wat hopeloos beeld. Er is veel verdeeldheid en voor een buitenstaander is het moeilijk om na te gaan waar de Bijbelse boodschap op de rechte wijze gebracht wordt. Kortom, het staat er met de kerk in ons land niet echt goed voor.

Aan de andere kant moeten we ook erkennen dat de kerk geen zaak is van mensen. De kerk en de toekomst ervan ligt in de hand van de Heere. De kerk is een geestelijk lichaam, waar de Koning van de kerk Zelf over waakt. Dat neemt onze verantwoordelijkheid niet weg, maar het geeft wel rust in moeilijke vragen. De Heere regeert. Dat geldt voor de wereld en ook voor de kerk en haar toekomst. Toch zijn er wel dingen die goed onder ogen moeten worden gezien. Laten we beginnen met de boodschap van de kerk. Daarover zijn veel meningen. Maar de kerk is er niet voor de gezelligheid of voor de samenleving, maar om het Evangelie van Gods genade te verkondigen. Dat is de eerste en belangrijkste taak van de kerk. In de prediking wijzen we mensen op de nood waarin ze zich bevinden. Dat doen we door mensen te plaatsen voor de eis en de vloek van de wet. Die goede wet wordt door zondige mensen op allerlei manieren overtreden. De ongehoorzaamheid wordt door God bestraft met eeuwige straf. De verkondiging van de wet is noodzakelijk, opdat we onze ellende leren zien. Het Evangelie wijst ons het reddingsmiddel aan. Zondaren worden behouden door het ware geloof in Jezus Christus. Het Evangelie is de boodschap van redding door Christus en door Hem alleen. Wat is die boodschap belangrijk en noodzakelijk. De kerk staat of valt met deze boodschap. Waar die boodschap niet meer eerlijk klinkt, is de waarheid uit de kerk verdwenen.

Het kan zijn dat mensen de kerk verlaten. Dat is heel verdrietig en dat gebeurt om allerlei redenen. Sommigen geloven niet meer in God, anderen vinden het moeilijk en weer anderen besteden hun zondag liever aan ontspanning. Het is erg als mensen om die reden vertrekken. Maar nog erger is als de waarheid de kerk verlaat. Het is diep ingrijpend als kerken bezig zijn met de noden van de wereld en met de vragen van de samenleving, zonder het Evangelie te laten klinken. Het Evangelie is de ware schat van de kerk. Zonder het Evangelie is de kerk tot de ondergang gedoemd. Wat moeten we daarom vandaag de dag waakzaam zijn voor Gods kerk. Laten we er op toezien dat het Evangelie in zijn ruimte en scherpte wordt gepreekt. En laten ook de dienaars des Woord er alle aandacht op richten. De gemeente heeft het ware Brood des levens nodig. En de Heere Jezus heeft beloofd dat Hij dat wil zegenen. Zo ging Paulus met Gods boodschap door de Romeinse steden. En God heeft het gezegend. In die steden voltrok zich het wonder van de opgang van de christelijke kerk. Wat moet het opmerkelijk zijn geweest dat in de grote heidense steden van het Romeinse rijk stap voor stap allerlei kerken tot openbaring zijn gekomen. Laat het ook een les zijn voor vandaag de dag. Voor God zijn er geen onmogelijkheden. De kerk is Zijn zaak.