Vanaf linksboven met de klok mee: 1. gehoornde klaverzuring, 2. stinkende lis (op meer plekken in bosjes gezien), 3. liggende ganzenvoet, 4. ruige fijnstraal (in een verwilderde voortuin), 5. muurvaren, 6. straatwolfsmelk en 7. waterrnetje (een groenalg, geen plant). Fotografen: Josien Hofs (straatwolfsmelk) en Willemien Troelstra (overige).
Vanaf linksboven met de klok mee: 1. gehoornde klaverzuring, 2. stinkende lis (op meer plekken in bosjes gezien), 3. liggende ganzenvoet, 4. ruige fijnstraal (in een verwilderde voortuin), 5. muurvaren, 6. straatwolfsmelk en 7. waterrnetje (een groenalg, geen plant). Fotografen: Josien Hofs (straatwolfsmelk) en Willemien Troelstra (overige).

Wat herbergen Middelharnis en Sommelsdijk tussen de tegel- en klinkervoegen?

Algemeen

Sommelsdijk/Middelharnis - Een groep floristen onderzocht onlangs welke soorten planten er eigenlijk allemaal tussen de tegels groeien. Locaties van handeling waren Middelharnis en Sommelsdijk.

Door Melitta van Bracht en Willemien Troelstra

De dag startte geheel volgens plan, want voorspeld, met een regenbuitje. Tegelijkertijd scheen de zon haar stralen op ons neer en liet ze aan het firmament een kleurige regenboog verschijnen. De rest van de dag klopte er van het hele weerbericht niets, de zon bleef en de wind blies de beloofde buien weg.

We hadden afgesproken voor het gemeentehuis van Middelharnis alwaar twintig floristen zich verzamelden. De benjamin in ons gezelschap spotte direct Brede wespenorchis in de plantenbak die verder was gevuld met Berk en Taxus. Plantenwerkgroep Hoekse Waard boft met deze enthousiaste 17-jarige die lak heeft aan de senioriteit in deze groep en ontspruit als gelijkwaardige florist.

We splitsten op in twee groepen om kilometerhokken te inventariseren in de tegen elkaar gegroeide dorpjes Sommelsdijk en Middelharnis. Hoewel vergroeid voelen de bewoners zich sterk verbonden met het deel waar zij wonen. Wie naar de andere kant van de Langeweg verhuisd wordt daar toch een beetje als een vreemde bekeken. Rond lunchtijd verzamelden we ons aan het einde van de Langeweg bij de voormalige haven van Sommelsdijk en wisselden vast wat ervaringen uit. Die bleken redelijk vergelijkbaar. Adrie van Heerden vertelde dat de haven van Sommelsdijk vroeger een soort open riool was met veel ratten en zonder enige plantengroei. Nu stond het er vol met Aarvederkruid en ook wat plukken schedefonteinkruid, gekroesd fonteinkruid, smalle waterpest en ‘Waternetje’ een groenwier.

Ons Middelharnis groepje was het gelijk opgevallen: mensen in Middelharnis zijn poetsers en peuteraars. In veel straten zijn de klinker- en tegelvoegen ontdaan van stadsplanten. Zelfs de kademuren in de haven waren schoongepoetst. En daar waren wij dan weer ontdaan van. Toch hebben we dankzij de combinatie met buitengebied en goed speuren nog 201 soorten gevonden. Soms konden we iets niet meetellen: zoals de Gevlekte rupsklaver op de dijk die net buiten het kilometerhok viel en bij onze speuractie op de rest van de dijk hebben we deze soort niet meer ontdekt. De Liggende ganzenvoet die we kort voor de lunch ontdekten bij de winkelboulevard was ook buiten, maar die hebben we bij de lunch gemeld aan de Sommelsdijkse groep zodat zij hem op de lijst hebben staan.

Waar huizen verbouwd werden was er klaarblijkelijk minder tijd om de straat te poetsen en vonden we onder andere Zeegroene ganzenvoet, Chia en voegen vol Straatwolfsmelk. Straatwolfsmelk was niet het enige familielid van de wolfsmelkfamilie die we tegen kwamen, ook Tuinwolfsmelk en Kroontjeskruid mochten we toevoegen aan onze lijst. In gemeente plantsoenen kwamen we zoals verwacht veel zaailingen van Rode kornoelje en Gewone esdoorn tegen, maar ook Heggenrank, daar zullen de Heggenrankbijen vrolijk van worden.

Na afloop bleken de twee groepen samen 258 soorten te hebben gezien. Het grootste deel daarvan was nieuw voor deze hokken omdat er in het verleden vrijwel geen waarnemingen zijn gedaan. Het verspreidingsbeeld van stadssoorten in Menheerse en Sommelsdijk is door deze excursie flink opgepoetst.

Linksboven: Aan de rand van het hok van Sommelsdijk lag een akker, daarop stonden flink wat Doornappels (Foto: Willemien Troelstra). Rechtsboven: de lunch (Foto: Josien Hofs). Linksonder: bij de oude haven (Foto: Josien Hofs).Rechtsonder: de floristen snuffelden ook tussen vuilnisbakken en achterompaadjes in Menheerse (Foto: Melitta van Bracht).