Stemming vergadering 6 oktober

Door het weglopen van de vv-leden wordt de stemming over het voorstel verplaatst naar de volgende vergadering. Die vond gisteren, donderdag 6 oktober, plaats. Het is gelijk het eerste inhoudelijke agendapunt. 

Woordvoerder namens de indieners De Jong: "Laten we het echt vandaag afhandelen, en niet voor ons uit blijven schuiven." Een aantal vv-leden voelen zich nog geroepen om hun kritiek te uiten (of te herhalen) op het voorstel. Ook wordt er nog een amendement ingediend. Tevens is er een kleine aanpassing in het voorstel. Het was eerst de bedoeling dat het nieuwe vergaderstelsel op 1 oktober zou ingaan. Dat gaat vanzelfsprekend niet meer lukken, daarom moet dat nu 1 januari worden.

Daarop reageert vv-lid Kalle: "Als het nu pas 1 januari ingaat, moeten we dan per se nu al een beslissing nemen? Kunnen we niet beter eerst rustig evalueren?" Een vv-lid dat de vorige keer wegliep noemt de vorige vergadering een "wanvertoning" en spreekt er schande van. Waarop iemand anders reageert: "Dat zegt u nu wel, maar u liep de vorige keer zelf weg, en deed afbreuk aan het democratische proces!" De voorzitter kapt de ontvlammende discussie snel af.

Er wordt gevraagd om hoofdelijk te stemmen. Heemraad Van der Drift mag meestemmen, maar wil zijn vingers niet aan de zaak branden. "U gaat als verenigde vergadering over uw eigen stelsel. Anderzijds wil ik me niet onttrekken aan stemming. Daarom zal ik meestemmen met het kamp dat op dat moment de meeste stemmen heeft. Zo beïnvloed ik de uitslag niet." Het zorgt voor gefronste wenkbrauwen. "Dit vind ik een wat wonderlijke constructie. Kan de heemraad dan niet gewoon beter de vergadering verlaten?" De heemraad in kwestie verroert echter geen vin. Er wordt gestemd: het amendement haalt het niet, het oorspronkelijke voorstel wordt met 13 stemmen vóór en 9 stemmen tégen aangenomen – van de 30 vv-leden zijn er 22 aanwezig. Vanaf 1 januari 2023 gaat het Waterschap Hollandse Delta dus terug naar haar oude vergaderstelsel.