Afbeelding

‘Wijkscan’ kwetsbare ouderen in Dirksland

DIRKSLAND – Momenteel bestaat 18 procent van de Dirkslandse bevolking uit 65-plussers. Dat is gelijk aan het gemiddelde in Nederland. Het aantal kwetsbare ouderen in het dorp bedraagt nu 190. Maar over een paar jaar zijn dat er al 300 of 400.

Door Kees van Rixoort

Deze cijfers presenteerde fysiotherapeute Netty Westhoeve maandagavond tijdens de maandelijkse bijeenkomst van de dorpsraad. Ze gaat de komende tijd proberen een beeld te krijgen van de kwetsbare ouderen in Dirksland. Deze ‘wijkscan’ is een onderdeel van haar masteropleiding wijkgerichte beweegzorg.

Door vergrijzing en een toename van chronische ziekten groeit het aantal kwetsbare zelfstandig wonende ouderen. “Dat zijn ouderen die aanlopen tegen lichamelijke, psychische en sociale tekorten in hun functioneren”, aldus Netty Westhoeve.

“Daar zijn nieuwe oplossingen voor nodig. De gemeente heeft wel een algemeen beleid, maar geen focus per dorp. Dus hier ligt een dankbare taak. Ik ga eerst de wijk in kaart brengen en dan ouderen interviewen over wat er nodig is om goed zelfstandig te kunnen blijven functioneren.”