Marleen van de Kamp van Oost West Wonen beantwoordt vragen van omwonenden (Foto: Erwin Guijt).
Marleen van de Kamp van Oost West Wonen beantwoordt vragen van omwonenden (Foto: Erwin Guijt).

Vooral veel vragen over tijdelijke flexwijk

Middelharnis/Sommelsdijk - Het is dinsdagavond en druk op de informatieavond over de komst van een tijdelijke woonwijk voor Oekraïners. Aan het perceel van 2,5 hectare bij de Sommelsdijke Havendijk komen 110 flexwoningen, waar zo’n 300 Oekraïense vluchtelingen ondergebracht moeten worden. Deze zijn nu op diverse locaties op het eiland geherbergd. 

Naast omwonenden zijn er opvallend veel (steun)fractieraadsleden aanwezig, vrijwel alle fracties zijn vertegenwoordigd. In een zaal van het Diekhuus staan verschillende informatietafels, waar mensen terecht kunnen met hun vragen. Zo zijn er leden vanuit het projectteam, is er een aantal toekomstige inwoners en is er een vertegenwoordiging vanuit Oost West Wonen, onder wie directeur-bestuurder Marleen van de Kamp. Vanuit de gemeente zijn burgemeester Ada Grootenboer en wethouder Daan Markwat (SGP) aanwezig. Een raadslid: "We hebben het sentiment tegen natuurlijk. In de krant lees je vooral over woningbouw voor het hogere segment, terwijl de woningnood overal hoog is."

Het is niet de enige keer dat een zin van vergelijkbare strekking klinkt. Maar er zijn nog meer vragen en zorgen. Hoe zit het precies met het bruggetje in de buurt, kan die het extra verkeer wel aan? Hoe druk gaat het worden, "met 300 mensen in m’n achtertuin?" Waarom moet het allemaal zo snel? Komen er enkel Oekraïense vluchtelingen, of kan de tijdelijke woonwijk ook gebruikt worden voor asielzoekers uit Ter Apel? Waarom worden er geen leegstaande panden gebruikt? En waarom deze locatie?

Lees verder op pagina 8-9