Ethiek: Lastig najaar

 

Het is geen geheim dat er wel eens een lastig najaar en een moeilijke winter kan komen. De prijzen zijn in de achterliggende maand gestegen met 17%. Heel concreet is dat te merken bij de boodschappen en de prijs voor gas en elektriciteit. Ook is corona weer terug van weggeweest. Het aantal besmettingen neemt weer fors toe en ook liggen er weer meer mensen in het ziekenhuis. De langdurige gevolgen van corona kunnen ook ingrijpend zijn. Ik ken verschillende mensen die long-covid hebben en dat grijpt behoorlijk in. Voorkomen is op dit punt beter dan genezen. We zullen dus de komende tijd weer voorzichtig moeten zijn, hoewel te hopen valt dat heel radicale maatregelen, zoals een lockdown, niet nodig zijn. Maar we weten het niet... Daar komt nog bovenop de spanningen door de oorlog in Oekraïne. Het lijkt wel alsof dit conflict stap voor stap ingrijpender wordt. Rusland is aan het mobiliseren en dat was ooit in 1914 het startsignaal voor een wereldoorlog. Dan komen daar in ons land nog de problemen met de boeren en stikstof bovenop en het plaatje voor de komende maanden is niet gunstig. De vraag is terecht of er wel voldoende eten en onderhoudsmiddelen zullen zijn. In veel landen in de derde wereld is het al heel moeilijk en sterven de mensen van de honger.

Het is lastig wat het antwoord op al deze moeilijkheden moet zijn. De regering en meer nog het parlement probeert met geld en maatregelen de komende pijn te verzachten. Ook wordt er nagedacht over besparing van energie, hoewel daar wel wat erg laat aandacht voor is gekomen. Inmiddels zijn er voorstellen om de lampen op de rijkswegen wat minder te laten branden. Of dit een goed voorstel is, moet nog blijken. Inbrekers houden niet van verlichting en ook is rijden in het donker gevaarlijk en dus kan het aantal ongelukken toenemen. Kortom, er moeten lastige keuzen worden gemaakt en ieder zal er de gevolgen van ondervinden. Na de twee coronajaren komt er dus weer een lastige winter. Het zou zomaar kunnen, als er niet genoeg gas is, dat de overheid bepaalde gebouwen niet meer wil verwarmen. Schouwburgen, grote ruimten en ook kerken zouden zomaar van de energievoorziening afgesloten kunnen worden. Dat is pijnlijk, maar soms moeten er keuzen worden gemaakt. We zullen zien hoe het gaat lopen. Het is echter wel lastig en ingrijpend.

In dit licht maakt onze regering en ons parlement wel een wat onbeholpen indruk. Daar is men bezig met afrekeningen en wetgeving waar mogelijk weinig mensen op zitten te wachten. Vooral het gedoe rond de voorzitter is beschamend. Ook is men in Den Haag, zo lijkt het, vooral met zichzelf bezig. En dat maakt geen sterke indruk. Op dit moment hebben we vooral een regering nodig die het land de winter doorhelpt. Andere zaken kunnen wel even blijven liggen, bijvoorbeeld de stikstofaanpak of een regelement van orde voor de Tweede Kamer. Als de boel in de brand komt te staan, doen we er goed aan onze aandacht daarop te richten. De andere dingen kunnen later wel.

De kerk en de samenleving gaan ondertussen gewoon verder. Laat de kerk vooral voor ons land bidden. Daarnaast is de roeping van de kerk wel te doen aan alle mensen. Ik las dezer dagen dat de voedselbanken eigenlijk te weinig producten hebben om uit te delen aan arme mensen. Rond de dankdagen zijn er in verschillende kerkelijke gemeenten inzamelingen van etenswaren voor de voedselbaken. Dat lijkt mij een mooie en concrete invulling van een Bijbelse opdracht. Doe wel aan alle mensen, zo wordt ons in de Bijbel geleerd. Het is goed om dit vandaag de dag heel concreet in praktijk te brengen.