Klaas Baas kreeg taart uit handen van de burgemeester en de wethouder (Foto: gemeente Goeree-Overflakkee).
Klaas Baas kreeg taart uit handen van de burgemeester en de wethouder (Foto: gemeente Goeree-Overflakkee).

Klaas Baas voltrok liefst 1887 huwelijken

Algemeen

OOLTGENSPLAAT - 1887. Zoveel huwelijken voltrok trouwambtenaar Klaas Baas uit Ooltgensplaat. Ruim 47 jaar was hij BABS – de buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand -  van Oostflakkee en nu Goeree-Overflakkee. Eind dit jaar stopt de markante en geliefde Plaetenaar, omdat hij niet zo lang meer kan staan. 

Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman en wethouder Daan Markwat gingen deze week bij hem op de koffie en bedankten hem met een taart. Tijdens het bezoek werden natuurlijk mooie herinneringen opgehaald aan de vele huwelijksvoltrekkingen. 

Klaas Baas is vooral dankbaar dat hij bij de bijzonderste dag uit het leven van veel mensen deze rol mocht vervullen, liet hij weten. Hij werd op 15 mei 1975 trouwambtenaar, omdat de toenmalige burgemeester nogal aandrong. Zelf had hij als vrijgezel geen idee wat hij moest zeggen, maar hij kende als beheerder van Fort Prins Frederik wel veel jongeren. En dat bleek een voordeel. Baas wist met zijn persoonlijke toespraken 1887 keer de gevoelige snaar te raken. Soms had hij wel drie toespraken per week, maar hij deed het altijd op basis van persoonlijke gesprekken én uit zijn hoofd. 

Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman is onder de indruk van het hoge aantal huwelijken dat Baas heeft voltrokken. “Onze BABS’en zijn stuk voor stuk mensen die zich inzetten om toekomstige echtparen de dag van hun leven te bezorgen. Dat is een verantwoordelijkheid, maar dat is ook iets waar ze energie van krijgen. Ze vinden het een eer dat ze dit mogen doen. Maar zo veel huwelijken voltrekken is wel heel bijzonder. Daar kan de heer Baas trots op zijn.”