Een flinke groep Oekraïense vluchtelingen woont nu nog in de Geldershof in Dirksland (Foto: Archief Eilanden-Nieuws).
Een flinke groep Oekraïense vluchtelingen woont nu nog in de Geldershof in Dirksland (Foto: Archief Eilanden-Nieuws).

Vervolg van de voorpagina: Tijdelijke woonwijk is naar verwachting begin 2023 klaar

Nadat in februari van dit jaar Rusland Oekraïne binnenviel en de oorlog begon, stroomden duizenden vluchtelingen naar het westen. Zij kwamen ook in Nederland terecht. De mensen moesten opgevangen worden en in allerijl werden door heel het land opvanglocaties gecreëerd. Dit was ook het geval op Goeree-Overflakkee. De gemeente besloot een vleugel van De Geldershof en de leegstaande complexen Elkersweide en Molenzicht in Dirksland in te richten als opvanglocatie. In samenspraak met de eigenaren en huurders van de complexen, CuraMare, Oost West Wonen, Sjaloom Zorg en Zeeuwse gronden. De overeenkomsten met de betrokken organisaties loopt aan het eind van dit jaar af. Dus moet er naar een andere oplossing worden gezocht.

Door Adri van der Laan

De gemeente meent een oplossing voor de huisvesting van deze vluchtelingen te hebben gevonden. Samen met Oost West Wonen heeft men een plan gemaakt voor de realisatie van een tijdelijke buurt aan de rand van Middelharnis, op Sommelsdijks grondgebied. Het gaat allereerst om de groep van ruim 180 vluchtelingen in de gemeentelijke opvang in Dirksland. Voor hen is er op korte termijn een oplossing nodig. De verwachting is dat op termijn ook de vluchtelingen op andere locaties op Goeree-Overflakkee hier onderdak kunnen krijgen. Men gaat er vanuit dat er ruimte is voor ongeveer 300 personen. 

Wethouder ‘wonen’ Daan Markwat en Marleen van de Kamp, directeur-bestuurder van Oost West Wonen, lichten graag het plan toe. Markwat geeft aan “dat er iets moet gebeuren”. Over een aantal maanden moet een deel van de opvanglocaties leeg zijn en er is nog geen zicht op dat de situatie in Oekraïne zodanig wijzigt dat deze mensen - voornamelijk vrouwen en kinderen - terug kunnen. Samen met Oost West Wonen heeft de gemeente gekeken of er een oplossing kan worden gevonden. Die lijkt gevonden te zijn. De wethouder geeft aan dat de gemeente een geschikt perceel in eigendom heeft dat geschikt is voor de bouw van flexwoningen voor de vluchtelingen. Het gaat om de locatie aan de Sommelsdijkse Havendijk. Dit is een 2,5 ha groot perceel dat niet bestemd is voor woningbouw en ligt tussen de Westhavendijk en de Joost van den Vondellaan.

Geschikte locatie

Volgens wethouder Daan Markwat is dit een geschikte locatie omdat veel van de Oekraïense scholieren in Middelharnis op school zitten en daar komt bij dat de locatie dicht bij het centrum van Middelharnis ligt. De wethouder benadrukt dat de flexwoningen niet de normale woningbouwplannen vertragen, want op dat terrein kunnen geen reguliere woningen gebouwd worden. 

Voor de wijk flexwoningen wordt voor vijf jaar een vergunning afgegeven. Wat er gebeurt als de vluchtelingen voor die tijd vertrokken zijn, is nog niet bekend. “De woningen zijn ook geschikt voor andere doelgroepen, ze doen qua uitstraling niet onder voor reguliere woningen. Ze zouden later ook gebruikt kunnen worden voor mensen die door omstandigheden met spoed een woning nodig hebben”, aldus de wethouder.

Oost West Wonen begeleidt de bouw van de woningen. Directeur Marleen van de Kamp legt uit dat te realiseren flexwoningen aangepast worden aan de doelgroep. “De vluchtelingen zijn veel vrouwen met kinderen, of alleenstaanden. Uiteindelijk zullen er drie soorten woningen worden gebouwd, met maximaal twee woonlagen”. Verder benadrukt Van de Kamp dat de realisatie van de ‘flexwoningenwijk’ de kans op een huurwoning voor woningzoekenden niet verkleint. “De vluchtelingen maken geen gebruik van de reguliere woningvoorraad”. Zowel Van de Kamp als Markwat verzekeren dat de 110 woningen niet ‘zomaar ergens’ worden neergezet. “We vinden dat de buurt er mooi en netjes uit moet zien, zodat mensen er veilig en rustig kunnen wonen. Goede kwaliteit is ook een belangrijk uitgangspunt voor dit project”.

Realisatie?

Het is nog niet bekend wanneer deze wijk gerealiseerd gaat worden, maar men verwacht dat dit toch in het begin van volgend jaar zal zijn. De flexwoningen worden in de fabriek gemaakt en kunnen vlug klaar zijn. De benodigde businesscase wordt de komende weken sluitend gemaakt. Ook vindt de besluitvorming bij Oost West Wonen nog plaats. Men is alvast begonnen met het gereedmaken van de grond, zodat men vlug met de bouw kan beginnen. Dit kan pas alleen als het ministerie van Binnenlandse Zaken de bouw heeft goedgekeurd. Dit ministerie bekostigt overigens ook de realisatie van het plan. De wethouder verwacht dat het ministerie binnen zeer korte termijn haar fiat zal geven.

De vluchtelingen zijn deze week op de hoogte gesteld van de plannen. Het zou kunnen dat een aantal aan het eind van dit jaar nog tijdelijk naar een andere locatie verhuist, omdat de huidige onderkomens vrijgemaakt moeten worden.

Inloopavond

De gemeente wil vooral de omwonenden, maar ook andere geïnteresseerden, op de hoogte houden van de plannen voor de bouw van de flexwoningen. Voor dinsdagavond 4 oktober wordt van 19.00 tot 21.00 uur een inloopavond in het Diekhuus georganiseerd. Omwonenden van de Sommelsdijkse Havendijk en betrokkenen bij de opvang kunnen dan binnenlopen en zien wat het plan precies inhoudt. Natuurlijk kunnen er dan ook vragen gesteld worden aan de betrokken partijen. Het is niet nodig om zich van tevoren aan te melden.
Meer info is te vinden op w
ww.goeree-overflakkee.nl/flexwoningen