De gedecoreerde jubilaris (l.) kreeg een gouden draagspeld uit handen van dir. dhr. P. Nipius.
De gedecoreerde jubilaris (l.) kreeg een gouden draagspeld uit handen van dir. dhr. P. Nipius. Foto:

Terug in de tijd: Koninklijk zilver voor jubilerende Ph. Kamerling

Middelharnis - Philip Kamerling, alweer 48 jaar een van de steunen onder Wijnhuis Kolff en de Nutsspaarbank (nu de Stichting Spaarbank Goeree-Overflakkee) is er al die jaren in geslaagd zich bescheiden op de achtergrond te houden, maar zaterdagmiddag kwam daar bruusk verandering in. Toen stond hij, samen met zijn echtgenote en kinderen, als de jubilaris om wie het allemaal ging in het niets verhullende licht van veler belangstelling. Ook daaraan heeft dhr. Kamerling zich gewillig onderworpen, hoofdschuddend onder zoveel ontvangen eerbetoon...!

Zelfs Koninklijk eerbetoon want de verbaasde jubilaris kreeg van locoburgemeester J.H. Koppelaar na een gedragen speech de Zilveren Eremedaille opgespeld. Maar er was nog méér, wat bleek toen zijn directeur dhr. P. Nipius hem de gouden draagspeld van de Nederlandse Spaarbank Bond overhandigde, waarna dhr. Nipius tenslotte onthulde dat de trouwe Philip ook maar eens wat vrijaf moest nemen, met de nadruk op "moest" waartoe hij hem en zijn echtgenote een 15 daagse reis naar Israël aanbood!

Grote waardering 

Weth. J.H. Koppelaar maakte in zijn gelukwens met grote waardering gewag van het langdurig dienstbetoon van dhr. Kamerling. Dhr. Koppelaar bleek dat overigens ook uit eigen waarneming te hebben want de inhoud van zijn jongensspaarpot belandde al in handen van dhr. Kamerling. "Ik zag toen met ontzag naar U op en ik doe dat nog!" gaf dhr. Koppelaar de jubilaris te kennen, ziend op de carrière van dhr. Kamerling van beginneling tot procuratiehouder. "Dat hebt U zich waardig gemaakt, niet door ellebogenwerk of door een veelheid van diploma's, maar door plichtsgevoel, plichtsbetrachting, accuratesse en verantwoordelijkheidsgevoel. U stelde de plicht bovenaan en hebt daaraan in dankbaarheid uw rechten ontleend", zo prees dhr. Koppelaar de jubilaris.

Dhr. Koppelaar signaleerde dat het steeds minder voorkomt dat iemand een zó lang dienstverband beleeft, ten gevolge enerzijds van de langere leerplicht en de vroegere pensionering, maar anderzijds ten gevolge van een mentaliteitsverandering die zegt dat het van méér courage getuigt steeds van werkgever te veranderen om zoveel mogelijk sporten van de ladder te beklimmen. 

Spr. stelde dhr. Kamerling daar als ander voorbeeld tegenover en hij wenste hem zeer van harte geluk met wat hij heeft bereikt; toen - 1 okt. 1937 - beginneling op een Bank met een tegoed van Fl. 300.000,-, nu een procuratiehouder op een Bank met een spaarinning van 20 miljoen en de leiding over 9 man personeel. Dhr. Koppelaar wist dat dhr. Kamerling niet zal bogen op eigen kunnen maar Hem daarvoor dank zal brengen Die hem daartoe de krachten geschonken heeft. Na een gelukwens ook aan dhr. P. Nipius als directeur van dhr. Kamerling speldde dhr. Koppelaar de verbaasde jubilaris de Zilveren Eremedaille op de rever. 

Ook dhr. J.B. Mijs sprak een gelukwens als voorzitter van de Bank en ook hij bleek bijzonder tevreden over de inventiviteit van zijn werknemer dhr. Kamerling. Zo ook dhr. P. Nipius die er naar waarheid van kon getuigen dat de verhouding met dhr. Kamerling altijd optimaal is geweest.

Alleen de beschikbaarheid van tijd had dhr. Kamerling nogal eens parten gespeeld, waarom dhr. Nipius meende dat dáár nu iets aan gedaan moest worden. In een hem aangeboden enveloppe trof de verbaasde jubilaris twee tickets voor een 15 daagse reis naar Israël en hij was er werkelijk dolgelukkig mee...!

Toen hij daarvoor en voor de ontvangen belangstelling bedankte verzekerde dhr. Kamerling dat het hem nooit moeilijk was gevallen de 40 jaar vol te maken, ten gevolge ook van de aanwezigheid van "goeie bazen en prettig personeel" met wie dhr. Kamerling nog enkele jaren hoopt verder te mogen werken. 

Uit de krant van 1977