De werkzaamheden aan de Haringvlietbrug hebben mogelijk grote invloed op de jachthaven van Stad aan 't Haringvliet (Foto: Topview Luchtfotografie).
De werkzaamheden aan de Haringvlietbrug hebben mogelijk grote invloed op de jachthaven van Stad aan 't Haringvliet (Foto: Topview Luchtfotografie). Foto:

Interactie tussen insprekers en raad blijkt niet gemakkelijk

GOEREE-OVERFLAKKEE - Inspreken in de Dialoogbijeenkomst van de gemeenteraad is - voor wat het aantal deelnemers betreft - nog niet zo succesvol. Afgelopen donderdag waren er twee insprekers over actuele onderwerpen, maar voor de raadsleden was het nauwelijks mogelijk hierop in te haken. 

Door Jaap Ruizeveld

Mevrouw A. Bakker, eigenaar van de jachthaven in Stad aan ’t Haringvliet (met 280 ligplaatsen), sprak in over de gevolgen van de renovatie van de Haringvlietbrug voor de jachthaven en de heer John Albrechts over de verdeling van de resterende Enecogelden, met een directe link naar de toekomstige bouw van een nieuw zwembad en daarnaast de ontwikkelingen bij SRGO en De Staver, gezien vanuit zijn gevoelens en visie.

En daar lag nu het voor beide onderwerpen het probleem. In de Dialoogbijeenkomst gaven Rijkswaterstaat en Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond toelichting op de werkzaamheden die nodig waren in het kader van de renovatie van deze belangrijke brug en wezen ook op de gevolgen voor het scheepvaartverkeer. Samengevat: de brug wordt vanaf januari 2023 tot eind van het jaar niet meer bediend en het betekent dat de beroepsvaart en ook ‘hoge’ jachten de brug niet meer kunnen passeren. Gevolg voor de jachthaven van Stad aan ’t Haringvliet is dat 62 procent van de boten (nu met een vaste ligplaats) voor andere vaarroutes moeten kiezen om hun doel te bereiken en hun vaste ligplaats mogelijk opzeggen. "De impact is heel groot voor ons", gaf mevrouw Bakker aan. Hoewel het mogelijk is een compensatieverzoek in te dienen, lijkt dit geen gemakkelijk te bewandelen weg.

Wat kan de gemeente doen?

Vraag aan de gemeente, vraag aan de raad: wat kunt u voor onze jachthaven, werf en betrokken bedrijven betekenen? Vanuit fracties werd begripvol meegedacht, maar hier was - zeker op dit moment – nog geen bevredigend antwoord voor de inspreker te verwachten. Wellicht op een later stadium met meer inzicht over en zicht op het verloop van de renovatie van de brug. 

Inspreker Albrechts pleitte ervoor dat als er een nieuw zwembad kan komen, dit qua vestigingsplaats meer richting het oostelijk deel van het eiland gebouwd zou moeten worden. De zwembadaccommodaties worden door de gemeente nog nader onderzocht en daarover moeten dan vervolgens voorstellen aan de raad worden voorgelegd. De raadsfracties konden er op dit moment nog niets mee.

Nu niet aan de orde

Op de ontwikkelingen in en rond het SRGO-bestuur en op de door Albrechts geconstateerde personeelsproblematiek, werd vanuit enkele fracties kort gereageerd. Er zouden ook andere signalen zijn. Het aangesneden onderwerp SRGO komt, zo gaf voorzitter Herweijer aan, stellig nog een keer op tafel, maar onder andere het inzoomen door de inspreker op het functioneren van de voorzitter was erg persoonlijk en nu niet aan de orde. Voor beide insprekers stellig op dit moment niet het gehoopte resultaat.