De gemeenteraadsleden op bezoek bij het bedrijf van de familie Van der Kooij (Foto: Adri van der Laan).
De gemeenteraadsleden op bezoek bij het bedrijf van de familie Van der Kooij (Foto: Adri van der Laan).

Gemeenteraad op bezoek bij agrarisch bedrijf: "Blijf alert op de ontwikkelingen"

SOMMELSDIJK - Een groot deel van de gemeenteraads- en collegeleden was vrijdagmiddag te gast op de boerderij van de familie Van der Kooij aan de Oud-Kraaijerdijk, in de buurt van het Dirkslandse havenkanaal. De bestuurders en volksvertegenwoordigers waren daar op uitnodiging van de eilandelijke afdeling van LTO Noord.

Door Adri van der Laan

De afdelingsvoorzitter van LTO Noord, Frank van Oorschot, gaf in zijn welkomstwoord aan dat het gebruikelijk is dat een nieuwe raad en een nieuw college -traditioneel- wordt uitgenodigd voor een soort kennismakingsbijeenkomst. Een bijeenkomst, die volgens Van Oorschot juist in een tijd van “zorgen en bedreigingen voor de landbouw” belangrijk is.

Van Oorschot gaf zijn gehoor een overzicht van de organisatie van LTO Noord, waar Goeree-Overflakkee een onderdeel van is. De afdeling Goeree-Overflakkee heeft 250 leden. 120 leden hebben een bedrijf. “Het overgrote deel van de land- en tuinbouw op het eiland wordt door ons vertegenwoordigd”. De verschillende bestuursleden en adviseurs van de afdeling, met het deel dat ze behartigen, werden aan de aanwezigen voorgesteld. Ook werden de verschillende projecten genoemd waar LTO mee aan de slag is. Dit alles om de leden ten dienste te zijn en vooral ook om de contacten met de verschillende overheden, zoals gemeenten, het Waterschap, de Provincie en de Rijksoverheid te bevorderen.

Familiebedrijf

De raads-, college- en enkele Provinciale Statenleden, waren te gast bij een echt familiebedrijf. Aan het begin van de bijeenkomst waren de aanwezigen, tijdens een korte rondgang over het bedrijf, getuige hoe de aardappeloogst werd binnengehaald en in de schuur werd opgeslagen. Een drukke tijd voor het bedrijf van de familie Van der Kooij en dat bleek ook bij de bedrijfspresentatie die door Wim van der Kooij werd verzorgd. Van der Kooij legde uit dat het de bedoeling was dat zoon Johan het bedrijf zou presenteren, “maar hij zit op de aardappelrooier”, dus was het zijn vader die de presentatie voor zijn rekening nam. Het bedrijf van de Van der Kooijs is begonnen in Hellevoetsluis met spruitenteelt. In 2007 werd de stap gemaakt naar Goeree-Overflakkee en zoon Johan kwam in 2016 in het bedrijf, dat daarmee een echt familiebedrijf is geworden. Het bedrijf beslaat nu 145 ha akkerbouw en verder zijn er vijftig vleeskoeien. Van der Kooij geeft aan dat het bedrijf innovatief is op het gebied van kringlooplandbouw. Zo wordt er op verschillende percelen gewerkt met peilgestuurde drainage. Het hele jaar door kan het waterpeil op het perceel worden beïnvloed, zonder beregening. “Het is een hele investering, maar er wordt 20 tot 25% kunstmest bespaard en de bodem wordt ontlast”.
Verder experimenteert het bedrijf met eigen groenbemester en met een perceel dat niet geploegd wordt. Veel van deze activiteiten zijn nog in de beginfase en het kost tijd om een en ander te ontwikkelen, maar “de overheid geeft ons deze tijd niet”.
De raadsleden kregen alle gelegenheid om zich door de agrariërs verder te laten informeren.

Speerpunten LTO

De afdeling van LTO Noord werkt met verschillende speerpunten. Een aantal vertegenwoordigers uit het bestuur van de organisatie gaf hier nadere toelichting op. Zo heeft Arjen Bevelander ‘water’ in zijn portefeuille. In zijn toespraak benadrukte hij het belang van zoet water voor de landbouw. Zo is een zoet Haringvliet heel belangrijk voor de agrarische sector. En dat is lang niet vanzelfsprekend, want volgens Bevelander gaat het Kierbesluit voor velen niet ver genoeg en gaan er stemmen op om het hele Haringvliet zout te maken. Dat is volgens hem een grote bedreiging voor de landbouw. Maar er zijn meer bedreigingen, door de vele periodes van droogte in de afgelopen jaren zijn er in Duitsland plannen om de Rijn te gaan verstuwen om langer het water vast te houden. Dit zou desastreus zijn voor de kwaliteit van het Haringvlietwater. Volgens Bevelander moet er goed over nagedacht worden om voldoende zoet water in voorraad te hebben, “want 80% van het zoete water dat Nederland binnenkomt, gaat ongebruikt weer de zee in”.

Tal van andere zaken kwamen die middag aan de orde, zoals de ganzen- en reeënoverlast, het steeds verder uitbreiden van natuurgebieden, de dreiging die er was door NLDelta. Verder werd ook gesproken over de energievoorziening. Waarom mogen agrarische bedrijven geen windmolen op het bedrijf plaatsen voor de energievoorziening van hun bedrijf? Zo was de vraag aan de bestuurders. Jacob Jan Dogterom vind het ‘frustrerend’ dat energie van de grotere windparken op het eiland uitsluitend ten goede komt aan grote bedrijven buiten het eiland.

Alert blijven

Aan het eind van de bijeenkomst riep Dogterom de bestuurders en de collega’s op om ‘alert’ te blijven op de ontwikkelingen die de agrarische sector bedreigen. De belofte om alert te blijven werd overgenomen door burgemeester Ada Grootenboer. In haar dankwoord voor het ontvangst gaf zij aan om “snel met elkaar af te spreken. De uitnodiging staat er”.

De raads- en commissieleden luisterden aandachtig naar de toespraken (Foto: Adri van der Laan).
Voorzitter Frank van Oorschot (links) en agrariër Wim van der Kooij (Foto: Adri van der Laan).