Gediplomeerden Stoomtractie met hun ouders, voorzitter Pit en opleiders (Foto: Jaap Ruizeveld).
Gediplomeerden Stoomtractie met hun ouders, voorzitter Pit en opleiders (Foto: Jaap Ruizeveld).

Donateursdag RTM trekt ook dit jaar massale belangstelling

OUDDORP - Ook afgelopen weekend was de traditionele Donateursdag weer een hoogtepunt in het jaarprogramma van Museum Stichting RTM aan Punt-West bij de Brouwersdam. Een sfeervol ontmoetingsmoment voor een groot aantal donateurs en (oud)-medewerkers, waar men naar uitkijkt, vriendschapsbanden worden aangehaald en het ons-kent-ons gevoel heerst.

Door Jaap Ruizeveld

Ook werd aandachtig geluisterd naar voorzitter Laurens Pit, die de actuele stand van zaken in en rond de museumstichting toelichtte. Dat alles met een hapje en een drankje en natuurlijk met een tramrit met stoomlocomotief en dieseltractie over het 10 kilometer lange traject op de Brouwersdam.

Het was een bewogen jaar met ups en downs. Succesvol met een recordaantal van 12.000 bezoekers, met volle trams en met de gestage voortgang van de laatste uitbreiding/aanbouw van het museum. De staalconstructie is geplaatst en het dak wordt gelegd. Opening van het complex wordt eind dit jaar verwacht. 

Naast deze positieve ontwikkelingen was er op 9 augustus zeer grote zorg bij de uitbraak van een voor de Kop van het Goeree ongekende duinbrand die het RTM-museum complex ernstig bedreigde. Door massale inzet van tientallen brandweerkorpsen en een blushelikopter, kon een voor het museum fatale ramp worden voorkomen. Stichtingsvoorzitter Laurens Pit sprak er dankwoorden over uit. "Dat twee dagen na de brand de trams (zonder stoomtractie) al weer volgens dienstrooster konden rijden, tekent de veerkracht van onze vrijwilligers en organisatie", stelde Pit. Hij hield in zijn toespraak een warm pleidooi aan jongeren om zich bij de RTM als vrijwilliger te melden. "We hebben jullie hard nodig."

Geen verlenging

Verlenging van het tracé naar Scharendijke lijkt niet haalbaar. In de studie over dit project komen heel veel knelpunten voor, die vooralsnog niet opgelost kunnen worden. Complicaties zijn onder andere het verwerven van gronden van meerdere eigenaren en de (kostbare) bouwwerken die nodig zijn om de baanverlenging te kunnen realiseren. Wel zal het huidige eindpunt West-Répart voor de reizigers een meer functionele en fraaiere invulling krijgen. Over dit aspect wordt met Rijkswaterstaat overleg gevoerd. Het is de bedoeling dat ook de aansluitende rondvaartboot over het Grevelingenmeer dan niet meer vanaf Middelplaat-Haven vertrekt, maar vanaf West-Répart.

Diploma’s stoomtractie

Aan het eind van de jaaroverzichten, ondersteund met videobeelden, overhandigde voorzitter Laurens Pit aan Rick van Splunter, RTM-vrijwilliger uit Ouddorp, en aan Floris Belle, vrijwilliger bij Stoom Stichting Nederland in Rotterdam, het diploma Stoomtractie na het succesvol afleggen van hun theorie-examen. De voorzitter wenste beiden plezierige uren toe met hun "fantastische hobby". Het was ook het moment om good-old begeleider Jan de Bruin nog een keer in het zonnetje te zetten voor zijn jarenlange support bij de opleidingen en zijn inspirerende activiteiten voor de RTM. Ook werd zijn opvolger (Wesley) geïntroduceerd.

Met passie

Rick van Splunter (18) is al vanaf zijn zesde jaar bij de RTM-vestiging in Ouddorp betrokken. Niet verwonderlijk, want zijn beide ouders vervullen al lange tijd functies (met bus en algemene dienstverlening) bij de Museumstichting. Rick heeft zijn passie voor bus en stoomtractie in de loop der jaren fors uitgebouwd. Veelvuldig is hij op het RTM-complex te vinden. Geïnteresseerd in alles wat met de oude en nieuwe technieken te maken heeft. Hoe steekt het in elkaar? Maar de hobby voor alles in en rond de stoomlocomotief, denk aan het stoken, heeft zijn extra aandacht. Opleider Jan de Bruin nam de leergierige Rick graag onder zijn hoede en met succes. "Het theorie-examen was een flinke klus", zegt Rick. Om goede antwoorden en passende tekeningen te kunnen geven op twintig vragen, had de jeugdige Ouddorper drie uur nodig. Het werd bekroond met het diploma.